Beograd dobio mrežu „pametnih klupa“

Foto: Grad Beograd

Beograd je nedavno dobio mrežu „pametnih klupa” i tako, posle Londona, postao prvi grad koji se time može pohvaliti.

Ovo je samo još jedno u nizu digitalnih i ekoloških rešenja za stvaranje boljeg i održivog Beograda.

Pod pokroviteljstvom Grada Beograda, kompanija „Strawberry energy“ uključila se u projekat Beograd Smart City sa željom da uradi nešto korisno, efikasno i tehnološki napredno za građane.

 „Pametne klupe“ su postavljene na pet mesta u samom srcu grada, na Trgu Republike.

Osim za građane, „pametne klupe” su značajne i za turiste jer će imati priliku da na klupi naprave predah i dopune svoje baterije na telefonima, a uz to će moći da se posluže i besplatnim brzim internetom.

Pored očiglednih benefita, ove klupe pogoduju i životnoj sredini jer koriste isključivo solarnu energiju.

Pored interneta i punjača,  klupe će pružati i informacije koje prikazuju temperaturu, trenutnu vlažnost i zagađenost vazduha, kao i nivo buke, tačan datum i vreme. U skladu sa razvojem tehnologije, i potrebama lokalnih zajednica, vremenom  će dobijati i nove funkcije.

Jedan od glavnih aspekata „pametnih klupa“ je i ekološko opismenjavanje. Obnovljivi izvori energije nisu samo trend, već potreba velikih urbanih sredina. Solarna energija kojom se napajaju „pametne klupe” je idealno rešenje, jer ne zahteva održavanje i potpuno je besplatna.

„Strawberry energy” je pre tri godine u Londonu lansirao mrežu od 40 klupa koje, do sada, imaju preko pola miliona korisnika.

Na ovakav način, Beograd nastavlja sa aktivnostima koje imaju za cilj transformaciju prestonice u „pametni grad„. Očekuje se da do kraja godine ovakve klupe budu postavljene na bar još 30 lokacija širom grada.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti