Austrija postaje zemlja s milion solarnih krovova

Foto: Pixabay

Kako prenosi portal Ekovjesnik, solarna energija u Austriji doživljava pravi procvat.

Austrija planira da realizuje solarne projekte ukupne snage 11 gigavata (GW) kako bi ostvarila 100-postotno snabdevanje energijom iz obnovljivih izvora do 2030. godine.

Prošle godine austrijsko savezno ministarstvo za zaštitu klime, okoline, energije, mobilnosti, inovacija i tehnologije odobrilo je sredstva u visini od 50 miliona evra za razvoj solarne energije u toj zemlji.  Ova sredstva korišćena su za primenu solarne energije u stambenom i komunalnom sektoru, kako u javnom, tako i u privatnom vlasništvu.

 Zahvaljujući tome, tokom 2020. godine realizovano je 15.957 novih solarnih projekata, ukupne instalirane snage 332 MW. Ipak, Austrijanci na tome ne misle da se zaustave jer „zelena“ savezna ministarka Leonore Gevesler ima za cilj  100-postotnu upotrebu obnovljive energije do 2030. godine.

Temelj za ostvarenje ovog ambicioznog cilja je program pod nazivom “Milion krovova s fotonaponskim sistemima”. Ove fotonaponske sisteme Gevesler vidi kao najpovoljniju tehnologiju obnovljivih izvora energije. Solarna energija ima široku mogućnost primene, a pritom utiče i na stvaranje novih radnih mesta, pa Gevesler insistira da se fotonaponski sistemi prošire na što više austrijskih krovova.

Sprovođenje ovog programa biće olakšano administrativnim merama kao što je smanjenje birokratskih prepreka za postojeće fotonaponske sisteme i omogućavanje njihovog širenja bez gubitka prava na feed-in tarife. Takođe će doći i do pojednostavljenja mrežnog pristupa za sisteme do 10 kW i proširenja dosadašnjih ograničenja finansiranja.

U skladu s izjavom austrijskog saveznog ministra finansija Gernoa Blumela, Savezno udruženje za fotonaponske sisteme “Fotovoltaik Austria” saopštilo je prošle nedelje da će ključni mehanizam za postizanje cilja do 2030. godine  biti Fond za oporavak Evropske unije iz kojeg je Austriji namenjeno 3,3 milijarde eura.

Navedena sredstva prvenstveno će biti uložena u povećanje solarnih kapaciteta, pa udruženje traži da se milijarda eura usmeri u proširenje i razvoj mreže. Takođe, tvrde kako bi se sredstvima iz Fonda za oporavak EU-a mogla pokriti polovina troškova priključka na mrežu, dok bi se preostali troškovi pokrili projektnim ili odgovarajućim mrežnim naknadama.

„Korišćenjem Fonda za oporavak EU-a za proširenje austrijskih elektroenergetskih mreža, šira primena solarne energije neće pružiti samo sigurnu, ekološki prihvatljivu i održivu električnu energiju, već električnu energiju koja je takođe transparentna i isplativa, a uz to će se otvoriti i oko 10.000 radnih mesta. Zato sam siguran sam da će ovaj predlog podržati sve savezne pokrajine u Austriji“, izjavio je Herbert Pajler, predsednik Uprave Fotovoltaik Austria.

Austrijski fond za zaštitu klime i energiju takođe je već odobrio novi program „Zaštita klime u Austriji“ za 2021. godinu, gde će se s iznosom od 217,3 miliona eura finansirati projekti obnovljivih izvora energije, kao i restrukturiranje sastava energije i mobilnosti i dekarbonizacija industrije. Navedeni iznos osiguran je sredstvima Saveznog ministarstva za zaštitu klime i EU fondova.

Izvor: Ekovjesnik

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti