Austrija primer iz oblasti obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti

Foto-ilustration: Unsplash (Thomas Richter)

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović razgovarala je danas sa ambasadorom Austrije u Srbiji Nikolausom Luterotijem o saradnji dveju zemalja u oblasti energetike, posebno u segmentu obnovljivih izvora energije i energetske efikasnosti.

Mihajlović je tom prilikom predočila da Srbija priprema novi zakonodavni okvir u oblasti energetike, uključujući novi zakon u oblasti obnovljivih izvora energije, i da je zainteresovana za unapređenje saradnje i iskustva koje Austrija ima kada je reč o energetskoj tranziciji.

Posebno su važne reforme e-energetika i e-rudarstvo, jer želimo da otvorimo ovaj sektor za nove investicije, posebno iz privatnog sektora, dodala je ona.

Takođe, kako je podsetila, već postoje zajednički projekti, naročito u oblasti energetske efikasnosti, kao i dobra saradnja između srpskih i austrijskih kompanija, uz obostrani interes za njen dodatni razvoj.

Luteroti je istakao da Austrija trenutno dobija približno 72 odsto električne energije iz obnovljivih izvora i da se ide ka tome da do 2030. godine 100 odsto električne energije dolazi iz obnovljivih izvora.

Izvor: Vlada Srbije

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti