Italija u strahu od koronavirusa – uveden karantin u više od 10 gradova

Foto-ilustracija: Unsplash (Macau Photo Agency)

Evropa je sve više zabrinuta zbog širenja koronavirusa van granica Kine.

U Italiji je za sada potvrđeno čak 219 zaraženih pacijenata. Italijanska vlada stavila je desetak severnih gradova u karantin, među kojima su i Milano i Venecija. Zatvorene su škole, fakulteti, muzeji, tržni centri i otkazani su sportski događaji, kao i Nedelja mode u Milanu. Prekinut je i Venecijanski karneval, koji svake godine privlači više hiljada turista.

Mere koje Italija trenutno sprovodi utiču na više od 50.000 ljudi. Pritom, virus predstavlja dodatni udar za ekonomiju zemlje koja je već oslabljena. Akcije italijanskih banaka naglo padaju. Austrija je obustavila železnički saobraćaj preko italijanske granice, a razmatra i uvođenje granične kontrole.

Brojni supermarketi su prazni, jer je veći broj stanovništva bio podstaknut na velike kupovine, usled zabrinutosti zbog karantina, a zabeležen je nedostatak rukavica od lateksa, kao i proizvoda za dezinfekciju. Vlasti pokušavaju da otkriju ko je prvi zaražen pacijent u Italiji, kako bi saznali više detalja o širenju infekcije.

Predstavnici Evropske unije podsećaju da nema potrebe za panikom jer vlasti rade na suzbijanju epidemije.

U Kini je zabeležen broj od 77.000 zaraženih ljudi i gotovo 2.600 umrlih. Virus se do sada proširio na 29 zemalja širom sveta, a broji se više od 20 smrtnih slučajeva. U Južnoj Koreji do sada je prijavljeno preko 830 zaraženih, a Iran ima 61 zaraženu osobu i 12 umrlih. Irak, Kuvajt i Oman takođe su prijavili zaražene pacijente.

Postoji bojazan od pandemije jer se beleži sve veći broj obolelih od koronavirusa širom sveta.

 Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti