IPARD konkurs – 60 miliona evra za poljoprivrednike

Foto-ilustracija: Pixabay

Bez modernih objekata, mehanizacije, opreme nema napretka u poljoprivredi. Osim nacionalnih podsticaja, proizvođačima su poslednjih godina na raspolaganju i sredstva iz Evropske unije. Danas bi trebalo da bude raspisan do sada najveći konkurs u okviru IPARD projekta vredan oko 60 miliona evra, ova sredstva će moći da iskoriste za nabavku fizičke imovine poljoprivrednih gazdinstava.

Ministar poljoprivrede Branislav Nedimović ukazuje da još ima dosta poteškoća u pogledu dopuna zahteva i konsultantskih kuća koje rade sa poljoprivrednicima.

„Ne mogu ja da im određujem koga će oni da izaberu za konsultanta. Naše je da ih provučemo kroz ceo postupak. Imaćemo jednu novinu, a to je da ćemo odobravati avansno plaćanje od 50 odsto“, ističe Nedimović.

Prema njegovim rečima, to će umnogome doprineti brzini realizacije investicija u srpsku poljoprivredu.

„Kad dobiješ rešenje, dobićeš 50 odsto unapred, pa kad realizuješ preostalih pedeset“, navodi Nedimović.

Interesovanje poljoprivrednika za programe IPARD-a raste. Prošle godine odobreno je 320 zahteva, a dve godine ranije samo 20. Sredstva Evropske unije proizvođači u Srbiji su koristili za nabavku traktora, modernizaciju opreme za preradu i pakovanje, izgradnju objekata i razvoj seoskog turizma.

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti