Leteći Hjundai automobili do 2025. godine

Kompanija Hjundai je 2020. godine predstavila leteći automobil koji će, prema najavama biti korišćen kao leteći taksi. Posetioci sajma CES u Las Vegasu prošle godine su imali priliku da vide prevozno sredstvo budućnosti u kom će biti mesta za četiri osobe i pilota, koje će prelaziti gradske relacije do 96 kilometara i to brzinom do 290 kilometara na sat na visinama od 300 do 600 metara iznad tla.

Kako je tada rečeno ova električna letelica ima domet od 100 kilometara, a za osnovno punjenje baterije potrebno je od pet do sedam minuta. Ima četiri propelera koja mogu da se rotiraju za 90 stepeni, što znači da može vertiklano da poleće i sleće, te joj nije potrebno mnogo prostora za poletanje, što je u vreme kada su saobraćajne gužve naša svakodnevnica veoma važno. 

Iz kompanije Hjundai stižu novosti, a to je da bi do 2025. godine mogli da putujemo letećim taski prevozom, prenosi Rojters. Prvobitno je najavljeno da će taski vozila u vazduhu biti 2028. godine, ali kako se tehnologija svakodnevno razvija, napredak u ovoj oblasti ubrzao je realizaciju planova.

Kako najavljuju čak 7,4 milijardi dolara Hjundai će investirati u razvoj i proizvodnju električnih vozila i pametnih rešenja za mobilnost uključujući leteće automobile.

Da se intenzivno radi na razvoju letećih vozila govori i projekat kompanije  “Dženeral motors“ koja je nedavno predstavila leteći “kadilak”. Ovo vozilo se  kreće bez vozača, vertiklano poleće i spušta se i vozi putnike “vazdušnom linijom”. Futuristički “kadilak”, tehnički je dron, koji je predviđen za vožnju jednog putnika. Iz kompanije “Dženeral motors“ ovo vozilo su opisali kao “koncept budućnosti ličnog prevoza“.

Postaje sve sigurnije da ćemo se uskoro voziti ili leteti električnim automobilima, dok će vozila sa motorima na unutrašnje sagorevanje postati rariteti.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti