Protest u Surdulici zbog fabrike „Knauf“

Foto-ilustracija: Unsplash (Sam Jotham Sutharson)

Dve godine nakon prvih protesta Surduličani se ponovo bore za čistiji vazduh. Ovoga puta protestnom šetnjom članovi udruženja „Udahni duboko“ i Surduličani ukazali su na ovaj dugogodišnji problem, a fabrici Knauf Insulation, za koju tvrde da u velikoj meri doprinosi zagađenju vazduha, uputili su nekoliko zahteva, pišu Južne Vesti.

Jedan od zahteva je, prema rečima jednog od osnivača udruženja „Udahni duboko“ Stojana Ivkovića, da Knauf finansira izgradnju merne stanice kako bi građani Surdulice i šira javnost u svakom trenutku mogli da imaju uvid u stepen zagađenosti vazduha u Surdulici.

Surduličani takođe zahtevaju da firma obustavi proširenje proizvodnog pogona i povećanja kapiceta proizvodnje, jer bi taj način, kako su naveli, povećali nivo zagađenja i šansu da ponovo dođe do havarija u fabrici, kao i da Knauf finansira lečenje dece obolele od karcinoma u Surdulici.

Rok za ispunjenje zahteva je 6 meseci, a ukoliko u zadatom roku ne ispune zahteve, građani će tražiti dislokaciju, odnosno premeštanje fabrike sa teritorije Surdulice na neku drugu slabo naseljenu teritoriju u predelu jugoistočne Srbije.

Glavni povod za protest je zdravlje, pre svega dece, i zagađen vazduh, mada se od doktora i predstavnika Opštine niko nije pojavio iako su bili javno pozvani.

Inače, pre nešto više od mesec dana iz fabrike Knauf, koja se bavi proizvodnjom kamene vune, širio crni dim, što je veoma zabrinulo građane i bio prelomni događaj da opet reaguju.

Tada je predsednica opštine Surdulica Aleksandra Popović najavila i da će na sednici Skupštine predložiti odbornicima proglašenje stanja ugoženosti životne sredine. Međutim, iz udruženja “Udahni duboko” su nedavno istakli da je glavni krivac za takvo stanje upravo Opština.

Ovo nije jedini incident fabrike Knauf koji je uznemirio građane. Pre dve godine je u njoj izbio požar, a dim je zahvatio celu Surdulicu.

Izvor: Južne Vesti 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti