Hrvatskom Parku prirode Papuk produžen status UNESCO geoparka

Foto: mzoip.hr

Papuk je zaštićen u kategoriji parka prirode 1999. godine zbog izuzetne prirodne vrednosti što obuhvata veliku raznolikost staništa i vrsta biljaka i životinja, ali isto tako i geološku raznolikost zastupljenu u brojnim geološkim tvorevinama nastalih u različitim periodima prošlosti Zemlje. Posebnu vrednost predstavljaju brojni fosilni nalazi organizama koji su pre 16 miliona godina živeli u “Panonskom moru”. U Parku prirode Papuk, nedaleko od Voćina, nalazi se prvi geološki spomenik prirode u Republici Hrvatskoj, zaštićen davne 1948. godine zbog jedinstvene morfološke pojave u Hrvatskoj – stupastog lučenja vulkanskih stena. Zbog svih ovih razloga Park prirode Papuk gradio svoju prepoznatljivost preko vredne geološke baštine sažete na jednom vrlo malom prostoru dela Papuka i Krndije.

Godine 2007. park je prijavljen i primljen u članstvo Asocijacije evropskih geoparkova te Svetske mreže geoparkova. Godine 2015. geoparkovi su postali novi službeni Program UNESCO- a, Međunarodni geonaučni i geopark program, te je 127 geoparkova širom sveta postalo deo programa “Svetski geoparkovi UNESCO-a”.

U sklopu redovnog revalidacijskog procesa, Park prirode Papuk prvi i zasad jedini UNESCO geopark u Hrvatskoj, u julu 2017. godine posetila je dvočlana komisija UNESCO geoparkova, Marco Firpo iz Italije i Zheng Yuan iz Narodne Republike Kine. Tokom trodnevnog poseta Geoparku Papuk predstavljen im je napredak ostvaren u protekle četiri godine, od infrastrukturnih novina, novih projekata, a susreli su se i sa predstavnicima lokalne uprave.

Veće za UNESCO svetske geoparkove, na osnovu izveštaja revalidatora, donelo je odluku o produženju statusa UNESCO svetskog geoparka za dve godine, uz navođenje preporuka za rad u narednom periodu.

izvor: mzoip.hr

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti