Velike investicije u energetici do 2020. godine

Foto: mre.gov.rs

Ministar rudarstva i energetike u Vladi Republike Srbije Aleksandar Antić istakao je danas da su pokrenute velike investicije u oblasti energetike i da će naša zemlja do 2020. dobiti nove energetske objekte ukupne snage od 1.000 megavata struje.

Antić je, na otvaranju trećeg dana Kopaonik biznis foruma, na plenarnoj sesiji „Infrastruktura i investicioni multiplikator“, najavio da ćemo do 2020. godine imati novih 1.000 megavata na mreži, što su značajni projekti koji će kapitalno uticati na sigurnost naše energetike u dugom nizu godina. On je dodao da će do kraja marta resorno ministarstvo imati konačnu investicionu odluku za proširenje kapaciteta gasnog skladišta Banatski dvor sa 450 miliona kubika na 750 miliona do milijadu kubika. Takođe, kako je dodao, biće povećana eksploataciona mogućnost Banatskog dvora sa četiri miliona kubika na 10 miliona kubika dnevno, što je veoma značajno za energetsku stabilnost Srbije.

Ministar je podsetio na to da je poslednji veliki energetski objekat u Srbiji otvoren pre više od 30 godina, i naglasio da je sada više od tri milijarde evra u investicionom ciklusu u energetskom sektoru i da se sprovodi agresivna investiciona politika. Prema njegovim rečima, od 1.000 megavata koji se trenutno grade više od 500 je iz obnovljivih izvora energije, od čega najviše iz snage vetra, odnosno 450 megavata. Već ove godine na mreži se očekuje 250 megavata – iz vetroparka Alibunar 48 megavata, iz Kovačice 105 megavata i Čibuka približno 100 megavata, precizirao je on i dodao da je sledeće godine predviđeno još dodatnih 250 megavata. Antić je podvukao da će 2020. godine na mreži biti i novi blok u Kostolcu od 350 megavata, što će kapitalno uticati na sigurnost naše energetike.

Istovremeno, ministar je najavio da bi najkasnije u maju ili junu trebalo da bude objavljen tender za izbor strateškog partnera za RTB Bor, a uslov će biti da strateški partner obezbedi 300 do 330 miliona dolara za investicije u ovo preduzeće. On je preneo da su za ovaj basen zainteresovane velike kineske, ruske i kanadske kompanije, koje već mesecima unazad prate poslovanje RTB Bor.

izvor: srbija.gov.rs

Sandra Jovićević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti