Hrvatska raspisuje aukcije za 400 MW iz obnovljivih izvora energije

Foto-ilustracija: Pixabay

Na neformalnom sastanku sa novinarima o aktivnostima u oblasti energetike, ministar ekonomije i održivog razvoja Tomislav Ćorić informisao je novinare o važnim energetskim projektima čija se realizacija očekuje u Hrvatskoj.

„Usvajanjem Strategije energetskog razvoja Republike Hrvatske do 2030. godine, odnosno Nacionalnog energetskog i klimatskog plana, Republika Hrvatska je napravila značajan iskorak u odnosu na prethodni period“, rekao je ministar Ćorić.

Takođe je istakao da je Hrvatska krajem prošle godine ušla u novi sistem podsticanja proizvodnje iz obnovljivih izvora energije, koji ima svoju zakonodavnu platformu u Zakonu o obnovljivim izvorima energije. Uslovi su se promenili, naglasio je ministar Ćorić, dodajući da smo „svesni činjenice da cene tehnologija padaju i da je izvodljivost ovih projekata zagarantovana mnogo nižim cenama“.

Najavljena je aukcija za 400 MW obnovljivih izvora energije (pre svega za velike solarne elektrane i vetroparkove), gde bi mogli da se takmiče projekti koji sada imaju lokacijsku dozvolu. Ministar je rekao da će tender biti postavljen tako da se ne dogodi da jedan ili dva projekta „pojedu celu kvotu“.

Ćorić se dotakao referentnih vrednosti najvećih hrvatskih kompanija JANAF, PLINACRO, HEP i INA, i naglasio da se u njihovoj interpretaciji pozivamo na činjenicu da su ova tržišta u velikoj meri liberalizovana.

„Naglašavam činjenicu da je Plinacro u protekle dve godine uložio velika sredstva u izgradnju priključnog gasovoda“, rekao je ministar.

On je istakao i da je posebno važno otvaranje prostora za funkcionisanje najvažnijeg energetskog i infrastrukturnog objekta u Hrvatskoj u poslednjih 30 godina – LNG terminal (terminala za tečni prirodni gas) na ostrvu Krk.

Odgovarajući na novinarska pitanja u vezi sa INA-om, ministar Ćorić je naveo da je država ponudu za kupovinu udela MOL-a u Ini podnela u novembru prošle godine.

Od tada traju konsultacije, a cilj je da se u narednim mesecima dogovori oko rešavanja svih pitanja vezanih za INA-u.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti