Proradila solarna elektrana u Rafineriji nafte Brod

Foto-ilustracija: Pixabay

Kako prenosi portal Capital.ba u “Rafineriji nafte Brod” montirana je i puštena u rad solarna elektrana, koja od juče proizvodi sopstvene kilovate električne energije.

Solarna elektrana sastoji se od ukupno 2724 solarnih panela. Kako se očekuje njena minimalna godišnja proizvodnja električne energije je 1050MWh.

Ovako proizvedenu električnu energiju iz obnovljive energije sunca Rafinerija će koristiti za vlastite potrebe i time će na godišnjem nivou ostvariti uštedu od 100.000 konvertibilnih maraka (oko 51.000 evra).

Uz navedeno smanjenje troškova jedna od značajnijih prednosti proizvodnje električne energije iz obnovljivih resursa, poput solarne energije, je pozitivan uticaj na životnu sredinu.

U realizaciju ovog projekta investirano je oko dva miliona konvertibilnih maraka (oko milion evra), a projekat je realizovan i pre planiranog roka, koji je bio do kraja ove godine.

Brojne su prednosti obnovljive solarne energije, ali kao najznačajnija karakteristika je upravo smanjenje troškova električne energije, kao i pozitivan uticaj na životnu sredinu.

Izvor: Capital.ba

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti