Amerika se ponovo pridružila Pariskom klimatskom sporazumu

Foto-ilustracija: Unsplash (Jennifer Birdie Shawker)

Sjedinjene Američke Države su od petka ponovo zvanično deo Pariskog klimatskog sporazuma.

Pored ovog velikog koraka, Bajdenova administracija je najavila i drastično smanjenje emisija štetnih gasova do 2050. godine.

Pre skoro šest godina, 2015. godine, skoro 200 zemalja je potpisalo Sporazum u Parizu ne bi li se svet ozbiljno pozabavio rešavanjem problema klimatskih promena.

Amerika je, do sada, jedina zemlja koja je istupila, odlukom bivšeg predsednika Donald Trampa koji je svoj postupak opravdao time da borba protiv klimatskih promena previše košta državu.

Džo Bajden je još prvog dana svog mandata potpisao ukaz kojim je započet povratak SAD-a u Sporazum, a sada je on postao i zvaničan, što je naišlo na odobravanje velikog broja naučnika i diplomata u svetu.

Naučnici su još jednom podsetili da je potrebno da se globalne emisije prepolove do 2030. godine kako bi se sprečili razorni uticaji globalnog zagrevanja.

Mnogi su optimistični po pitanju nove politike koja očekuje Ameriku, do su na vrhu „crne liste“ najvećih emitra ugljenika i dalje Kina Indija koje još uvek nisu pristupile Pariskom sporazumu o klimi.

Foto-ilustracija: Unsplash (Manny Becerra)

Neke od akcija koje Bajden planira da pokrene u borbi protiv klimatske krize i smanjenja emisija je ograničenje zagađenja metanom za pogone na naftu i gas, koristiće savezni sistem javnih nabavki da bi se što pre došlo do vozila sa 100 odsto čistom energijom i nultim emisijama, dalje sprovođenje već postojećeg Zakona o čistom vazduhu (Clean Air Act) i smanjenje emisije gasova sa efektom staklene bašte iz transporta razvojem novih standarda ekonomičnosti goriva.

Tu je i zaštita biodiverziteta, trajna zaštita Arktičkog nacionalnog rezervata za divlje životinje, kreiranje programa za unapređenje pošumljavanja i razvoja obnovljivih izvora energije na tlu saveznih država i voda kako bi se udvostručio priobalni vetar do 2030. godine. Lista se nastavlja, a u narednim godinama ćemo biti svedoci šta će od svega biti ispunjeno.

Bajden je nakon svog govora, prilikom polaganja zakletve, istakao da je pred SAD mnogo izazova.

„Nemamo vremena za gubljenje, moramo odmah da se bacimo na posao. Moja želja je da ponovo ujedinim Ameriku i pozivam sve građane da mi se u tome pridruže“, rekao je tada američki predsednik.

Jovana Canić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti