Greta Tunberg raspoređuje nagradu od milion evra ekološkim udruženjima

Mlada švedska aktivistkinja za klimu Greta Tunberg rekla je da će podeliti udruženjima za odbranu životne okoline portugalsku nagradu Gulbenkian od milion evra koja joj je dodeljena.

„To je više novca nego što mogu čak da počnem da zamišljam, ali sav novac od te nagrade preko moje fondacije biće raspodeljen raznim organizacijama i projektima koji pomažu ljudima u borbi protiv klimatske i ekološke krize, posebno na jugu planete“, rekla je sinoć 17-ogodišnja aktivistkinja u videu objavljenom preko Tviter naloga.

Foto-ilustracija: Unsplash (Lucian Dachman)

Za početak 100.000 evra će biti dato kompaniji SOS Amazonija brazilskog ogranka „Petak za budućnost“ radi odgovora na KOVID-19 u toj velikoj teritoriji.

Isti iznos će biti dodeljen „Fondaciji Stop Ekocid“, čiji cilj je da se uvede zločin „ekocid“ u međunarodno pravosuđe, rekla je Tunberg.

Iznos od milion evra, što je više od sume date dobitniku Nobelove nagrade, najveći je koji je Tunberg do sada dobila. Ona je poznata po tome što je od 2018. godine učinila popularnim pokret štrajkova i demonstracija mladih za klimu.

Nagrada Gulbenkian za čovečanstvo, koja se dodeljuje svake godine, najnovija je nagrada sa najvećom nagradnom sumom portugalske fondacije Kalust Gulbenkian.

Cilj je da se oda priznanje osobama, grupama ili organizacijama širom sveta čiji se doprinosi ublažavanju klimatskih promena i njihovom prilagođavanju ističu inovacijom i uticajem, navodi se u saopštenju fondacije.

Žirijem, koji uključuje nekoliko naučnika i poznatih klimatskih stručnjaka, predsedava bivši portugalski predsednik Žorže Sampajo. Izabrali su Gretu Tunberg među 10 finalista određenih od 136 nominovanih.

Mlada Šveđanka već je 2019. godine dobila nagradu „Rajt lajvlihud“ (RightLivelihoodAwards), koja se smatra alternativnom Nobelovom nagradom, uz koju ide novčani deo od 100.000 evra. Ona je u februaru objavila osnivanje svoje fondacije za raspodelu tih sredstava.

Izvor: Zelena Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti