Prema naučnim predviđanjima, polarni medvedi mogu izumreti do 2100.

Foto-ilustracija: Unsplash (Eva Blue)

Stručnjaci smatraju da je sudbina polarnih medveda pod znakom pitanja zbog klimatskih promena i da postoji mogućnost da će do kraja veka ova divna vrsta izumreti.

Iako i mnoge druge vrste pokušavaju da se prilagode topljenju leda na Arktiku, te su primorane da lutaju na obali, tražeći hranu za sebe i svoje mladunce, medvedi su posebno ugroženi.

Polarni medvedi veoma teško podnose klimatsku krizu. Ključni faktor njihove ugroženosti jeste globalno zagrevanje, koje njihov opstanak čini veoma ranjivim.

Ukoliko u našoj borbi protiv klimatskih promena ne uspemo da napravimo značajniji progres, svi su izgledi da će otpanje leda u budućnosti dodatno smanjiti populaciju polarnih medveda.

Foto-ilustracija: Unsplash (Waldemar Brandt)

Istraživači su u novoj studiji objavljenoj u časopisu „Nature Climate Change“ predstavili i vremensku traku, izračunavajući granice njihove izdržljivosti. Predviđaju da će se prva velika opasnost odnositi na opstanak mladunaca, jer ženke neće imati dovoljno telesne masti kako bi proizvele mleko. Ovakav scenario očekuje se na Arktiku, iako ne u isto vreme u svim delovima, a pretpostavlja se da se u nekim oblastima njihovih staništa već nalaze pred pretnjom.

Pretpostavka je da se, ukoliko se drastično ne smanje emisije gasova sa efektom staklene bašte, očekuje da će se populacija polarnih medveda ugasiti do 2100. godine.

Jelena Cvetić

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti