Grejna sezona u Beogradu počinje 1. novembra

Foto-ilustracija: Pixabay (ri)

Odluka o odlaganju grejne sezone bila racionalna i promišljena, u skladu sa meteorološkim uslovima koji su i dalje aktuelni, rekao je gradonačelnik Beograda Aleksandar Šapić na sednici Skupštine grada.

“Mislim da je štednja racionalan i domaćinski potez i mislim da je to više nego ispravno. Gledajući sadašnji trenutak, cene energenata u Srbiji nisu mnogo porasle, pre svega mislim na grejanje na gas daljinskim putem. U čitavom svetu vidimo proteste zbog problema sa energentima, a kod nas država na razne načine pokušava da ublaži krizu. Ljudi možda i ne znaju da elektrane plaćaju gas po 12 odsto većoj ceni, dok je cena za korisnike ostala ista”, rekao je Šapić.

Prema njegovim rečima, Grad dve trećine gasa potrebnog za grejanje kupuje po povlašćenoj ceni, dok trećinu plaća po tržišnoj.

“Svedoci smo dešavanja na severnom toku, ukoliko bi se nešto desilo na južnom, Srbija bi imala ogroman problem sa snabdevanjem i preostalo bi samo ono što je u skladištima u zemlji i inostranstvu. Upravo zbog toga je moj motiv bio da uštedimo energente i novac kada su temperature iznad proseka za ovo doba godine. Imamo informacije da će se toplo vreme zadržati još nekoliko dana i mislim da nam 31. oktobra slede tople probe, a potom i grejanje od 1. novembra. Takođe, postoji i automatski sistem u toplanama koji zaustavlja grejanje u danima kada je spoljna temperatura određene vrednosti”, naveo je gradonačelnik.

Enrgetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti