Novi Pazar – Toplana na biomasu za grejanje i čistiji vazduh

Foto: Ministarstvo rudarstva i energetike

Novoizgrađena toplana na biomasu u Novom Pazaru već tokom ove grejne sezone doprineće efikasnijem grejanju 24 časa dnevno, uz čistiji vazduh i uštedu. 

Zorana Mihajlović, ministarka rudarstva i energetike, prilikom obilaska nove toplane, istakla da su svi partneri koji su učestvovali u ovom projektu i pomogli finansijski, tehnički, operativno, doprineli da on bude završen na vreme, do početka grejne sezone.

“Nova toplana će u potpunosti isključiti mazut iz upotrebe i koristiće biomasu kao glavni energent. To je važno i doprinosi smanjenju gubitaka u toplovodu, koji su bili između 20 i 22 odsto, a sada su manji od osam odsto”, objašnja ministarka.

Ona je ukazala na to da je posebno važno to što će građani imati grejanje 24 časa dnevno, da će biti nula emisije sumpor-dioksida i 87 odsto manje emisije ugljen-dioksida, dodavši da je plan da Novi Pazar dobije još jednu toplanu.

Vrednost celokupne investicije je 6,5 miliona evra, a projekat se realizuje zajedno sa Nemačkom razvojnom bankom KfW i uz podršku Švajcarske.

Ričard Koli, direktor Švajcarske kancelarije za saradnju u Srbiji, koja je podržala ovaj projekat sa više od miliona evra, najavio je da će Švajcarska nastaviti da podržava projekte koje Ministarstvo realizuje sa ciljem dekarbonizacije privrede, unapređenja stanja životne sredine, smanjenja potrošnje i povećanja OIE u proizvodnji električne i toplotne energije.

Direktor Kancelarije KfW u Srbiji Rudiger Hartman naglasio je da ovaj projekat doprinosi povećanju energetske nezavisnosti i da će poboljšati ukupno stanje životne sredine.

Ambasadorka SR Nemačke u Srbiji Anke Konrad rekla je da ta zemlja podržava ekonomski razvoj Srbije i usklađivanje sa EU i da je ovo jedan od dokaza da saradnja daje efikasne rezultate.

“Oktobra prošle godine naša saradnja postala je jača potpisivanjem klimatskog partnerstva, koja je okvir za zajednički rad na pravednoj energetskoj tranziciji i dekarbonizaciji”, naglasila je ona.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti