Nova Vlada Srbije – Prioritet nova energetska politika

Foto: Vlada Republike Srbije

Mandatarka za sastav nove Vlade Republike Srbije Ana Brnabić poručila je da rad u svim oblastima mora da se nastavi kako bi Srbija dalje jačala i da bi se unapređivao kvalitet života, uprkos svim problemima i izazovima sa kojima se naša zemlja suočava.

Brnabić je, obraćajući se na posebnoj sednici Skupštine Srbije, na čijem je dnevnom redu bio izbor Vlade i polaganje zakletve predsednika i članova Vlade, podsetila na sve izazove sa kojima se suočila prethodna vlada, naglasivši da su, uprkos svemu, ispunjeni svi tada postavljeni ciljevi.

Kako je istakla “apsolutni prioritet u mandatu ove vlade biće energetika, odnosno, nova energetska politika Srbije”.

“U energetici, nakon decenija stagnacija, već smo krenuli da menjamo stvari, tako da sledeće godine možemo da računamo na nove energetske kapacitete. Završavamo izgradnju bloka B3 termoelektrane „Kostolac B“, što znači dodatnih 350 MW za naš energetski sistem. Završavamo izgradnju gasne interkonekcije do Bugarske koji će nam obezbediti alternativnu rutu za dotok gasa i spojiti nas sa terminalima za tečni prirodni gas u Grčkoj. Nastavljamo sa izgradnjom hidroelektrane „Buk–Bijela“ u BiH, zajedno sa Elektroprivredom Republike Srpske, što će za naš elektroenergetski sistem značiti dodatni kapacitet do 115 MW”, objašnjava mandatarka.

Prema njenim rečima moraće da krene izgradnja reverzibilnih hidroelektrana “Bistrica” i “Đerdap 3”, kako bi obezbedili balansiranje za nekoliko hiljada megavata iz obnovljivih izvora energije u budućnosti. Mora se raditi i na izgradnji naftovoda, kako bi i tu diversifikovali izvor i rute snabdevanja.

“Sve u svemu, u novu energetsku politiku Republike Srbije uložićemo oko 12 milijardi evra u narednim godinama u okviru razvojnog plana „Srbija 2025“, dodaje Brnabić.

Prema njenim rečima, treba da imamo u vidu da će klimatske promene biti sve drastičnije i da će njihove posledice biti sve veće i moramo da se pripremimo za to. 

“Ovo je posebno osetljivo pitanje za našu poljoprivredu, ali i pitanje koje će uticati na formiranje nove energetske politike Srbije”, dodaje ona.

Ceo govor možete pogledati ovde.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti