Zelena energetika jedini put razvoja i održivosti Srbije

Foto-ilustracija: Pixabay

U Štolcu kod Kule počela je izgradnja vetroparka “Kula 2”, novi kapaciteti za proizvodnju energije iz obnovljivih izvora postaju stub energetske bezbednosti i stabilnosti.

Prema rečima Zorane Mihajlović, ministarke rudarstva i energetike, bez ulaganja u obnovljive izvore energije nema razvoja, energetike i privrede u celini, te da je Srbija čvrsto opredeljena da menja svoj energetski miks.

“Nekada se čini, s obzirom na ogromne opstrukcije kada su u pitanju OIE, da se borimo protiv vetrenjača, ali se i danas vidi da se mi u stvari borimo za vetrenjače. Borimo se za solarne elektrane i za sve druge kapacitete koji koriste obnovljive izvore”, rekla je ona.

Ministarka je navela da je jedini način da Srbija bude energetski bezbedna i nezavisna da poveća kapacitete za proizvodnju energije dobijene iz OIE, dodavši da je suština da učinimo sve da ispunimo planove i imamo zelenu energetiku jer jedino tako ćemo imati budući razvoj i održivost Srbije.

Ona je napomenula da je usvojen novi Zakon o korišćenju OIE, da se spremaju sva podzakonska akta i da je definisan investicioni okvir, tako da svi imaju interes – i država i investitori.

“Suština je da radimo zajedno i imamo što više strateških partnerstava. U našem energetskom miksu sada imamo približno 3,5 odsto energije iz OIE, pri čemu je naš cilj da do 2040. imamo minimum 40 odsto takve energije, a imajući u vidu potencijale, to može biti i više”, ocenila je Mihajlović, navodi se u saopštenju.

“Svi problemi koji se mogu čuti oko balansiranja i plaćanja rešavaće se paralelno. Država će pomoći EMS-u i EPS-u da grade nove, pre svega prenosne kapacitete, i suština je da nema povratka unazad, već da ćemo kroz veće korišćenje OIE ubrzati razvoj”, zaključila je ona.

Vetropark “Kula 2” imaće kapacitet od 10 MW, planirano je da radovi budu završeni do kraja godine, dok je puštanje u rad u planu u martu 2023. godine.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti