Agencija za energetiku Srbije: Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji veća nego u EU

Foto-ilustracija: Unsplash (Julian Hochgesang)

Prosečna godišnja potrošnja za grejanje u Srbiji je blizu 150 kilovat-časova (kWh) po metru kvadratnom, što je 30 kilovat-časova više od proseka Evropske unije, objavila je danas Agencija za energetiku Srbije.

Prema podacima Agencije, oko dve trećine energije potrošene u domaćinstvima i u Srbiji i u EU, koristi se za grejanje stambenog prostora, odnosno oko 0,9 tona ekvivalentne nafte (ten) ili 10.500 kilovat-časova godišnje.

Međutim, kako je ukazano, na energetsku efikasnost dodatno utiče i struktura energenata koje koriste domaćinstva, prenosi Biznis.rs.

Domaćinstva u Srbiji oko 40 odsto energije za grejanje obezbeđuju iz biomase i uglja, a u EU oko 15 odsto, gde najveći udeo ima gas, koristeći pri tome po pravilu, peći sa niskim stepenom korisnosti.

Potrošnja primarne energije po društvenom proizvodu, merenom kupovnom moći, veća je za blizu 90 odsto u Srbiji nego u EU, dok je prosečna ukupna potrošnja energije po domaćinstvu približno jednaka u Srbiji i u EU, oko 1,3 ten godišnje, navela je Agencija za energetiku Srbije.

Kako je istaknuto, u Srbiji je u 2021. godini potrošeno 9,25 miliona ten finalne energije, odnosno energije koju potroše svi krajnji kupci, a od toga, domaćinstva su potrošila 3,25 miliona ten ili 35 odsto.

Agencija za energetiku predstavila je i prednosti i mere za povećanje energetske efikasnosti. Naglašeno je da dobro izolovana kuća, sa kvalitetnim prozorima, troši i do šest puta manje energije.

„U neizolovanim ili loše izolovanim kućama i stanovima troši se za grejanje i preko 200 kilovat-časova po metru kvadratnom godišnje, a u dobro izolovanim i 50 kilovat-časova po metru kvadratnom“, objavila je Agencija za energetiku.

Izvor: Biznis.rs

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti