Grčka izdvaja 100 miliona evra za subvencije za električnih vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Jorgen Hendriksen)

Grčka vlada osigurala je 100 miliona evra za subvencije za kupovinu električnih vozila, pošto je plan da do 2030. godine oko 30 odsto vozača na ulicama vozi električna vozila, prenosi Nova ekonomija.

Internet platforma preko koje će se subvencije od 100 miliona eura isplatiti na tržištu električnih vozila, biće aktivirana 24. avgusta, javlja Ekathimerini.

Međutim, potrošači koji žele da iskoriste program subvencionisanja mogu započeti kupovinu već 7. avgusta, kada se očekuje objavljivanje ministarske odluke, koja opisuje detalje sprovođenja plana.

Ministarstvo energetike pokrenuće specijalnu veb stranicu na kojoj će potrošači moći da se informišu o svemu što ih bude interesovalo, a istog dana će u Ministarstvu razvoja biti otvorena i kancelarija za informacije sa pet telefonskih linija.

Ministar razvoja Kostis Hacidakis, procenjuje da će program po završetku, 31. decembra 2021. godine, subvencionisati 15.000 privatnih automobila i taksija i 12.500 motocikla i bicikala.

Ukoliko se budžet iscrpi pre tog datuma, program će biti finansiran novim sredstvima iz fonda Evropske unije, prema navodima Hacidakisa.

Program se ne odnosi na polovna vozila ili vozila koja koštaju više od 50.000 evra, a biće prihvaćena samo jedna prijava po osobi, bilo za automobil, motor ili bicikl.

Pored najava u vezi sa električnim vozilima, Grčka je posvećena transformaciji proizvodnje električne energije, te će do 2030. godine u toj zemlji opstati samo jedna termoelektrana.

Nedavne studije urađene tokom epidemije KOVID-19 ukazale su na veliki pad emisije ugljen-dioksida.

U Atini je ubeležena 40 odsto manja emisija CO2, usred izolacije građana. Grčki premijer ističe da je ta zemlja posvećena ekološkim ciljevima zarad boljeg zdravlja stanovništva.

Izvor: Nova ekonomija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti