Zašto komarci misle da smo „slatki“?

Foto-ilustracija: Pixabay

Čak i da trenutno nikome niste slatki, iz ovog ili onog razloga, ako predveče odete u obližnji park, „startovaće“ vas desetine komaraca. Okej, to možda nije vaša ciljna grupa, ali njima smo nepogrešivo privlačni, posebno u ovo doba godine, pa saletanje padne kao barem koliko-tolika uteha. Otkud taj magnetizam sićušnih insekata ogromne sposobnosti pomeranja živaca prema ljudima? Autori nove naučne studije veruju da su otkrili razloge.

Baš kao što, prema tvrdnjama Lava Tolstoja, sve srećne porodice liče jedna na drugu, po mom mišljenju, svi komarci jednako su nepodnošljiva spadala. Ipak, na svetu leti čak 3.500 hiljade vrsta ovih insekata, a među njima je tek nekoliko onih koje mogu da nam prenesu zarazne bolesti. Slično, postoje i oni manje napadne koje nisu sklone da grizu.

Među krvožednim komarcima se nalazi i vrsta Aedes aegypti, specifična po tome što je prenosilac žute groznice i virusa Zika. Naučnici njihovu sklonost ka „pijenju krvi“ pripisuju gradskom životu i suvoj klimi.

Sto komaraca, sto ćudi

Jedan od istraživača sa Univerziteta Prinston u Nju Džersiju Noa Rouz je objasnio da među komarcima postoji mnoštvo različitih preferencija. „Neki vole da ujedaju ljude, neki uopšte ne“, istakao je on i dodao da je premisao tima američkih stručnjaka bila ta da nas grizu komarci koji žive u našoj blizini, a oni iz šuma ne. „Bili smo iznenađeni zato što to nije slučaj“, kazao je.

Foto: Wikipedia/Muhammad Mahdi Karim

Prebivalište u gusto naseljenim urbanim zonama nije jedini indikator pravca evolucije komaraca. Štaviše, ovi iz grada više napadaju životinje, nego ljude.

Tu na scenu stupa – suva klima. Komarci koji se suočavaju sa surovim periodima suše, svojstvenim za afričko područje Sahela – od Senegala do Eritreje – verovatnije će se obrušiti na našu vrstu.

Ovim insektima je za larve neophodna voda, koju pronalaze u nama! „U podnebljima intenzivnih sušnih sezona, komarci zavise od ljudi kao skladišta vode“, naglasio je Rouz.

Komarci evoluiraju u bića koja nam idu na živce zato što se razmnožavaju u „našem komšiluku“. Urbanizacija bi u budućnosti mogla da doprinese uvećanju populacije onih koji se hrane našom krvlju.

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti