Grbavi kitovi zimuju na Antarktiku, kako se onda jedan od njih nasukao u Brazilu?

Kada su tokom prošle sedmice lokalni ribari šetali kroz šumu mangrova na zabačenom brazilskom ostrvu u reci Amazon zatekli su nešto što ne bi trebalo da bude tamo – leš grbavog kita.

Foto: Facebook (screenshot)

Pretpostavlja se da se beba kit izgubila u okeanu i da je uginula od gladi ili iz nekog drugog, za sada nepoznatog, razloga. Jedinka je bila dugačka oko osam metara i stara oko godinu dana. Životinja je pronađena na oko deset metara od obale, naučnici smatraju da je uginula nekoliko dana ranije.

Nije neuobičajeno da kitovi poput ovog plivaju kroz vode južnog Atlantika, ono što je neobično je – godišnje doba tokom kog se ovo odigralo. Ovi vodeni sisari zimi uglavnom migriraju u 6500 hiljada kilometara udaljeno područje Antarktika.

„Verujemo da je plutao i da ga je plima nanela u prašumu“, rekla je Renata Emin, predsednica brazilskog konzervacionističkog udruženja Bicho D’Água. Potom se zapitala šta je grbavi kit radio na severnoj obali Brazila u februaru i ocenila ovu pojavu kao nesvakidašnju.

Emin je iznela i hipotezu svog tima da se mladi kit odvojio od svoje majke pre nego što je uginuo. „Prikupljamo podatke i identifikujemo tragove na telu kako bismo utvrdili da li je bio zarobljen u mreži ili ga je možda udario brod“, dodala je ona kazavši da rezultati nekropsije mogu da se očekuju kroz desetak dana.

Grbavi kitovi svake godine prelaze velike udaljenosti. Oni na severnoj hemisferi ovo doba godine provode u toplijim vodama, a leti odlaze ka severnom polu. Na južnoj je obrnut slučaj – oni zimuju na Antarktiku, a letuju i razmnožavaju se u severnijim predelima okeana.

U 19. i 20. veku kitolovci su koštali života oko 200 hiljada jedinki južno od ekvatora, dovodeći njihovu vrstu na ivicu opstanka. Zahvaljujući naporima konzervacionista poslednjih nekoliko decenija i zabranama kitolova – kitovi su bili spaseni.

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti