Zorana Mihajlović: Ulaganja u vodosnabdevanje i tretiranje otpadnih voda

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović poručila je da će država nastaviti da, zajedno sa sindikatima komunalnih preduzeća, radi na poboljšanju položaja zaposlenih u toj delatnosti i daljem podizanju kvaliteta usluga koje ova preduzeća pružaju građanima.

Foto: mgsi.gov.rs

Mihajlović je u izjavi za javnost istakla da poštuje rad i sve radnike u komunalnim delatnostima i da je zato Ministarstvo, zajedno za sindikatima, radilo na kolektivnom ugovoru za 70.000 zaposlenih u javnim komunalnim preduzećima, koji je zaključen posle gotovo 20 godina, a potom i produžen na još tri godine, do 2021. godine.

Razgovaraćemo i o tome kako da dejstvo kolektivnog ugovora proširimo i na ona komunalna preduzeća i zaposlene koji do sada nisu bili obuhvaćeni, kako bi i njihova prava bila bolje zaštićena, rekla je ona i podsetila na to da je kolektivni ugovor produžen upravo na inicijativu sindikata.

Prema njenim rečima, poslednjih godina se realizuju najveća ulaganja u proteklih nekoliko decenija u vodosnabdevanje, tretiranje otpadnih voda i čvrstog otpada, što najbolje pokazuje odnos države prema ovoj oblasti.

Investicijama u komunalnu infrastrukturu čuvamo i unapređujemo korišćenje prirodnih resursa, koji su osnova razvoja Srbije.

Prirodni resursi, a pre svega voda, jesu dobra koja pripadaju svim građanima i o kojima moramo da brinemo mnogo više, zbog budućih generacija, poručila je potpredsednica Vlade.

Mihajlović je podsetila na to da su dopune Zakona o komunalnim delatnostima bile neophodne da bi se omogućila izgradnja komunalne infrastrukture u opštinama koje svojim sredstvima ne mogu da je izgrade, kao i realizacije kapitalnih investicija koje javna komunalna preduzeća ne mogu da finansiraju iz sopstvenih prihoda, ali tako da javni sektor ostaje nosilac komunalne delantnosti.

Nastavićemo da radimo sa sindikatom kao partneri kako bismo građanima obezbedili kvalitetno i održivo pružanje komunalnih usluga, a posebnu pažnju posvetićemo poboljšanju položaja zaposlenih u komunalnom sektoru, zaključila je potpredsednica Vlade.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti