Gradovi u Hrvatskoj biće bogatiji za 33.000 sadnica drveća

Foto-ilustracija: Pixabay

Hrvatski Fond za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost najavio je da će u ozelenjivanje gradova u ovoj državi uložiti 11 miliona evra kroz 46 projekata kojima sufinansiraju aktivnosti prilagođavanja klimatskim promenama.

Kako navode reč je o investicijama vrednim više od 15 miliona evra, za koje je Fond jedinicama regionalne i lokalne samouprave osigurao 11 miliona evra bespovratnih sredstava.

“Naš cilj je da ulažemo u urbanu, zelenu infrastrukturu, koja će pomoći u ublažavanju i prilagođavanju sve izraženijim klimatskim promenama, ali ujedno želimo da građanima omogućimo kvalitetniji život u takvim uslovima. Velika zainteresovanost gradova i opština nam je pokazala da postoji značajna potreba za ovakvim programima, pa ćemo nastaviti sufinansiranje i u narednom periodu”, istaknuo je Luka Balen, direktor Fonda za zaštitu životne sredine i energetsku efikasnost.

Pročitajte još:

Većina odobrenih projekata odnosi se na ozelenjavanje gradskih i prigradskih područja, pa je u okviru tih projekata planirana sadnja oko 33.000 sadnica drveća.

U Fondu ističu kako su takve inicijative predviđene i evropskim “Zelenim dogovorom”, odnosno Strategijom za bioraznolikost, koja do 2030. godine predviđa sadnju najmanje tri milijarde stabala širom Evropske unije.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti