Gradovi i opštine moraju uskladiti lokalne strategije sa ciljevima održivog razvoja

Ministar državne uprave i lokalne samouprave Branko Ružić istakao je da je važno da lokalne samouprave usklade postojeće lokalne akcione planove i lokalne strategije sa ciljevima održivog razvoja koji su najrelevantiji za sve građane.

Foto: Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave

„Upravo zato je važno i da spomenem najvažniji cilj svih nas, a i glavni moto Agende 2030 – ne ostavljamo nikog zapostavljenim“, rekao je ministar Ružić na konferenciji „Saradnjom do održivog razvoja – Agenda 2030“.

On je istakao Agenda 2030 nosi poruku da velike i važne stvari nikad ne postižemo sami, već to činimo u timu.

„Iako 2030. godina deluje daleko, to je ipak mali period da se ostvare važni ciljevi za naše društvo imajući u vidu da se decenijama narušavao sistem koji to treba da obezbedi. Istu stvar govorim i za reformu javne uprave.

Reforma ne može dati instant rezultate niti obezbediti odmah potpuno drugačiju administraciju, ali siguran sam da dosadašnjim promenama zakona, načina rada, usavršavanja, ali pre svega, promenom stava koji imamo prema radu – možemo svi ovde da konstantujemo da napretka ima“, rekao je on.

Ministar Ružić je naglasio da Srbija ne bi uspela da postigne ove promene da nije donela odluku da sprovede korenite promene u svemu što se radi – od izgradnje puteva, rada bolnica, škola, radu opština i gradova, modernizaciji i praćenju svetskih trendova.

„Drago mi je da vidim te promene i drago mi je da su predstavnici Grada Beograda tu da i oni predstave svoje rezultate i namere za budućnost glavnog grada. Drago mi je da su sa nama i drugi predstavnici opština i gradova koji će da uz podršku nemačkog projekta SoRI dobiti podsticaj za dalji rad na ispunjavanju naših zajedničkih ciljeva“, dodao je Ružić.

Kako je rekao, važno je da lokalne samouprave usklade postojeće lokalne akcione planove i lokalne strategije sa ciljevima održivog razvoja koji su najrelevantniji za sve naše građane, od onih koji žive lakše do onih kojima život nije bajka.

Podsetio je da je Ministarstvo državne uprave i lokalne samouprave sklopilo partnerstvo sa projektom SoRI u nastojanju da ostvari ovaj cilj.

Milisav Pajević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti