Građani prikupili otpad pored Dunava i vratili ga kompaniji koja ga je napravila

Foto: Facebook (screenshot)

U subotu, 2. maja, članovi Unije udruženja građana leve obale Dunava „Treći Beograd“ su kao pošteni nalazači vratili vlasniku otpad koji su u nešto ranije pronašli nemarno ostavljen pored puta, saopšteno je. Prikupili su smeće na kamion i odneli u supermarket „Roda“ na Zrenjaninskom putu nakon što predstavništvo nije reagovalo na njihove prigovore poslate mejlom 30. aprila.

Svim neodgovornim kompanijama su poručili: „Zbrinjavajte svoj otpad na zakonom propisan način zato što će vam sledeći put izgubljene stvari vratiti Gradski sekretarijat za zaštitu životne sredine, a oni će vam sigurno tražiti pripadajuću nagradu za vraćene stvari, što mi ovom prilikom nismo.“ Aktivisti najavljuju i podnošenje prijave za zagađenje životne sredine nadležnim inspekcijama, tako da će naplata ipak stići.

Podsetili su na zakonske obaveze vlasnika radnje da ima ugovor sa ovlašćenim operaterom za odnošenje selektovanog neopasnog ili opasnog otpada zavisno od delatnosti. „U kontejnere ili kante Gradske čistoće dozvoljeno je odlaganje komunalnog otpada, a komercijalni otpad iz prodavnica prehrambenih roba, butika, obuće i ostalih trgovinskih delatnosti (kartoni, papiri i najlon) predaju se ovlašćenom operateru. Kada se otpad preda, dobija se potvrda reciklažnog centra o njegovom kretanju“, stoji u njihovom objašnjenju.

Foto: Facebook (screenshot)

Nažalost, ovo nije usamljen slučaj zagađenja obale reke na tom prostoru. Uočivši brojne deponije na Dunavskom nasipu, udruženje građana „Kotež“ je odlučilo da tokom aprila pripremi temeljnu dokumentaciju sa dokazima o nezakonitom zatrpavanju smećem na području leve obale Dunava na opštini Palilula u Beogradu. Na osnovu prikupljenih činjenica, polovinom meseca predali su Apel za hitno postupanje svim zvaničnim državnim organima – Ministarstvu, Opštini Palilula, Komunalnoj policiji… Apel su potpisala i udruženja „EKO-Pančevački rit“ i „Bela čaplja“, koji zajedno sa udruženjem Kotež čine Uniju „Treći Beograd“.

Unija udruženja iz Koteža, Krnjače, Borče i drugih tamošnjih naselja je osnovana radi lakše borbe protiv mnogih zajedničkih problema (kanali, kanalizacija, zastoji u sabraćaju, održavanje, deponije i dr).

Jelena Kozbašić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti