Problematičan otpad u reci Nišavi nije ni u čijoj nadležnosti?

Nakon apela jednog Nišlije da se uredi obala Nišave od Vrežinskog mosta ka Brzom Brodu, u preduzeću „Srbijavode“ pojašnjavaju da su na desnoj obali neki objekti bespravno građeni. Kažu da su to već prijavljivali nadležnim inspekcijama i da će se ponovo obratiti Građevinskoj. Za otpad u reci navode da nisu nadležni, već da je to dužna da reši lokalna samouprava.

Foto: S. V.

Nišlija je fotografije neuređene obale Nišave u Vrežini poslao pre nekoliko dana i apelovao da nadležni reše problem, urede ovaj deo Niša i vrate ga prirodi i građanima.

Novinari su nakon njegovog apela uputili pitanja i preduzeću „Srbijavode“, a u odgovoru iz ovog preduzeća pojašnjavaju da je inženjer obišao teren i utvrdio šta sve „koči“ uređenje obale. Pre svega, to što su na desnoj obali reke bespravno izgrađeni objekti. „Na osnovu izlaska na teren nadležnog inženjera, ali i na osnovu satelitskih snimaka ove deonice (sa i bez katastarskih parcela) preuzetih sa portala Geosrbija utvrđeno da su neki objekti bespravno izgrađeni. Naglašavamo, da smo u vezi sa tim, u prethodnim godinama, više puta upućivali prijave nadležnim inspekcijama“, pojašnjavaju u preduzeću.

Pojašnjavaju da su neki objekti izgrađeni na vodnom zemljištu, u plavnoj zoni i da oni za to nisu izdavali vodne akte.

Sa druge strane Nišave kažu da nema zaštitnih objekata, jer je obala visoka, dok na levoj obali postoji veoma važan nasip koji štiti Niš od velikih voda. „Mi ćemo ponovo uputiti dopis građevinskoj inspekciji kako bi se utvrdilo da li su navedeni objekti izgrađeni u skladu sa zakonom. Minor korito reke nije uređeno i, za sada, nije planirano njeno uređenje, jer za tim nema potrebe“, dodaju.

Čitalac koji je apelovao da na rešavanje problema, naveo je i da se smeće i šut nalazi u reci, a u preduzeću „Srbijavode“ navode da otklanjanje otpada iz korita reke i njenog priobalja nije u njihovoj nadležnosti.

„Mi redovno organizujemo akcije čišćenja priobalja reka, prevashodno da pošaljemo poruku da su građani ti koji treba da brinu o rekama i njenim obalama“, ističu.

Kažu da je za čišćenje nadležna lokalna samouprava, a novinari su već poslali pitanja o tome opštinama Medijana i Pantelej, ali odgovora još nema.

Autor: J. Adamović

Izvor: Južne vesti

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti