Futuristički grad bez emisije štetnih gasova niče u Saudijskoj Arabiji

Foto-ilustracija: Pixabay

Sve češće se priča o smanjenju zagađenja vazduha i emisije gasova staklene bašte, zato sve više država donosi zakone i uredbe kojima pokušavaju da regulišu ova pitanja koja su veoma značajna kada su u pitanju klimatske promene i zaštita životne sredine.

Tako je Tojota najavila izgradnju grada budućnosti na 75 hektara zemljišta, u podnožju planine Fudži u Japanu, u planu je i prvo ekološko selo koje će se graditi u Švajcarskoj, Tel Aviv, radi na stvaranju bežičnih električnih puteva za punjenje i napajanje javnog prevoza, a Saudijska Arabija kao da je otišla korak dalje i planira izgradnju grada bez automobila, ulica i emisije štetnih gasova.

Ova zemlja, koju svrstavaju među najveće zagađivače u svetu, planira da na obali Crvenog mora izgradi futuristički grad „The line“.

“Planirano je da grad bude izgrađen na potezu dugom 170 kilometara i sačuvaće 95 odsto prirode. Zamišljen je tako da u njemu nema automobila, ulica i emisije štetnih gasova i naseljavaće ga milion stanovnika”, rekao je prestolonaslednik Saudijske Arabije Mohammed bin Salman.

Futuristički grad za pešake imaće škole, zdravstvene centre, zelene površine, brzi javni prevoz i predviđanja su da putovanje između dve destinacije neće trajati duže od 20 minuta.

Čista energija će u potpunosti napajati grad, a glavnu ulogu imaće veštačka inteligencija.

Planirano je da gradnja počne u prvom tromesečju ove godine, biće finansirana iz državnog investicionog fonda i projekat bi trebalo da otvori 380 hiljada radnih mesta.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti