Folksvagen obara rekorde u prodaji električnih vozila

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) pre nekoliko godina u fokus svog poslovanja stavio je električna vozila. Tada su najavili da će investirati više od 11 milijardi evra u električna vozila, digitalizaciju, tehnologiju autonomne vožnje i mobiliti servis do 2023. godine. I kako se čini, dobro planiranje i investicije daju prve rezultate, jer je kompanija u 2021. godini isporučila 452.900 automobila na električni pogon, što je za 96 odsto više nego 2020.

Folksvagen krupnim koracima osvaja tržište u Evropi, prodali su više automobila na e-pogon od Tesle koji na globalnom nivou obara sve rekorde.

Osim značajne prodaje električnih vozila, ovaj automobilski gigant može da se pohvali i porastom prodaje plug-in hibrida. Kako se navodi u saopštenju kompanije, tokom 2021.godine isporučeno je 309.500 automobila na ovaj pogon, što predstavlja rast od 61 odsto na godišnjem nivou.

Međutim i pored veoma značajnog napretka u prodaji vozila na električni pogon i plug-in hibrida u Folksvagenu i nisu tako zadovoljni jer je ukupna prodaja automobila u 2021. godini opala je za 4,5 odsto.

Kompanije je još ranije najavila da će do 2035. godine prestati da prodaju automobile sa motorima na unutrašnje sagorevanje (SUS motori), možda ovi rezultati i utiču na promenu ove odluke. Zabrana prodaje ovih automobila prvo će početi da se primenjuje u Evropi, a što se tiče Sjedinjenih Američkih Država i Kine kod njih će ovaj proces nešto duže trajati. Što se i poklapa sa ciljem Evropske unije, a to je da do 2030. godine udeo električnih vozila na tržištu bude 35-40 odsto. Na prodaju vozila na e-pogon veliki uticaj imaju i strogi standardi EU, prema kojima do 2030. godine automobili moraju da emituju 37,5 odsto manje ugljen-dioksida.

Kako bi vozači električnih automobila bezbrižno učestvovali u saobraćaju neophodno je i obezbediti mrežu punjača. Čini se da je Folksvagenu u ovom segmentu korak ispred drugih, njihov mobilni robot u budućnosti će potpuno autonomno puniti e-vozila, što praktično znači da svako parking mesto može da postane prostor koji ima punjač.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti