Folksvagen će reći “zbogom” SUS motorima

Foto-ilustracija: Pixabay

Nemački proizvođač automobila Folksvagen (Volkswagen) do 2035. godine prestaće da prodaje automobile sa motorima na unutrašnje sagorevanje (SUS motori). Zabrana prodaje ovih automobila prvo će početi da se primenjuje u Evropi, a što se tiče Sjedinjenih Američkih Država i Kine kod njih će ovaj proces nešto duže trajati.

Kompanije je nedavno najavila da se će u narednom periodu značajno više proizvoditi električne automobile, te se odluka o prestanku prodaje vozila sa SUS motorima mogla i očekivati.

Prema rečima Klausa Zellmera, člana Upravnog odobora Folksvagen Grupe, njihov glavni cilj je da do 2050. godine postignu karbonsku neutralnost, prenose svetski mediji. Ovaj proizvođač automobila očekuje da će do 2030. godine prodaja elektrilnih vozila činiti 70 odsto ukupne prodaje, kada je reč o Evropi.

Kompanija Folksvagen značajna sredstva ulaže u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje. Kako su najavili svake godine će predstaviti bar jedan model automobila na struju. A u saradnji sa softverskom kompanijom “Majkrosoft” rade na razvoju sistema za autonomna vozila.

Da krupnim koracima grabe napred pokazuje i to da su napravili vizionarske robote koji će u budućnosti potpuno autonomno puniti e-vozila, što praktično znači da svako parking mesto može da postane prostor koji ima punjač.

Sve više proizvođača automobila najavljuje da će u budućnosti proizvoditi isključivo vozila na električni i hibridni pogon. Za razliku od automobila sa motorima na unutrašnje sagorevanje, ova vozila ne koriste fosilna goriva, što znači da nema emisija štetnih gasova i nema uticaja na životnu sredinu i klimatske promene.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti