Folksvagen predstavio robota za punjenje električnog automobila

Folksvagen grupa (Volkswagen) predstavila je novi i vizionarski koncept punjenja električnih autobila. Naime, reč je mobilnim robotima koji će u budućnosti potpuno autonomno puniti e-vozila, što praktično znači da svako parking mesto može da postane prostor koji ima punjač za ova vozila.

Mobilni roboti za punjenje pokreće se putem aplikacije i pomoću Car-to-X komunikacija, vozi se do električnog automobila i komunicira sa njim. Od otvaranja poklopca utičnice za punjenje, do povezivanja utikača i do razdvajanja – čitav proces punjenja odvija se bez ikakve ljudske interakcije.

Ovo novo čudo tehnologije do automobila kom je potrebno punjenje, dovozi prikolicu u obliku mobilnog uređaja za skladištenje energije i povezuje ih i zatim počinje punjenje. Robot za to vreme obilazi druga električna vozila i puni ih. Kada je proces punjenja završen, robot odvozi uređaj za skladištenje energije i vraća ga na stanicu za punjenje.

„Mobilni robot za punjenje izazvaće potpunu revoluciju kada je u pitanju punjenje automobila na različitim parkiralištima, kao što su višespratnice, parking mesta i podzemna parkirališta, jer infrastrukturu za punjenje dovodimo do automobila, a ne obrnuto. Ovim gotovo svako parkiralište postaje “električno”“, objašnjava Mark Moler, šef razvoja kompanije Folksvagen.

Kako dodaje spreman je vizionarski prototip, kompanija istražuje različite pristupe montaži infrastrukture za punjenje. Fleksibilna stanica za brzo punjenje i zidne kutije za jednosmernu struju već su u deo buduće porodice punjenja. 

Kompanija Folksvagen, nije precizirala kada će ovi roboti biti dostupni i spremni za punjenje vozila, ali pretpostavlja se da će to biti uskoro.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti