Folksvagen i Majkrosoft zajedno razvijaju sistem za autonomna vozila

Foto-ilustracija: Unsplash (Bram Van Oost)

Poznati automobilski gigant, “Folksvagen” još 2018. godine najavio je da će značajna sredstva uložiti u razvoj električnih vozila, digitalizaciju i tehnologiju autonomne vožnje. Dve godine kasnije u saradnji sa softverskom kompanijom “Majkrosoft” rade na razvoju sistema za autonomna vozila.

Glavna ideja je da “Folksvagen” koristi “Majkrosoftove” usluge računarstva u klaudu (cloud computing) za razvijanje “Automatizovane platforme za vožnju” (ADP), koja će biti korišćena za automobile kojima nisu potrebni vozači.

“Folksvagen” je još prošle godine počeo da razvija svoj operativni sistem (VW.OS) koji povezuje automobile u jedinstvenu mrežu pomoću Car.Software jedinice. 

Tehnologija koja je potrebna za funkcionisanje autonomne vožnje je u razvoju, neophodno je obraditi velike količine podataka. Zato je ovom proizvođaču automobila potrebna pomoć softverske kompanija, kako bi zahvaljujući najnovijim rešenjima, sistemima veštačke inteligencije i bazama podataka učinili autonomnu vožnju što bezbednijom za putnike.

U razvoj digitalizacije “Folksvagen” će do 2025. godine uložiti 27 milijardi evra, a iz kompanije kažu da će do kraja godine započeti testiranje svojih autonomnih vozila.

Gotovo svi proizvođači automobila razvijaju svoja vozila u kojima neće biti potrebno da čovek sedi za volanom i upravlja. Kako bi autonomna vozila postala jedini učesnici u saobraćaju ključno je unapređenje sistema za prepoznavanje ostalih učesnika u saobraćaju, ali i brza i efikasna razmena informacija između samih inteligentnih automobila, da bi se mogućnost rizičnih situacija svela na nulu.

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti