Evropska komisija predlaže uvođenje digitalnog identiteta za sve Evropljane

Foto-ilustracija: Unsplash (Robin Worrall)

Evropska komisija predstavula je okvir za evropski digitalni identitet koji će biti dostupan svim građanima, stanovnicima i preduzećima u Evropskoj uniji. Građani će putem telefona moći da dokažu svoj identitet i dele elektronske dokumente, kao i da pristupe mrežnim uslugama sa nacionalnom digitalnom identifikacijom, koja će biti prepoznata u celoj Evropi, saopštila je Evropska komisija. 

„Evropski digitalni identitet će nam omogućiti da radimo u bilo kojoj državi članici kao kod kuće bez dodatnih troškova i sa manje prepreka, bilo da je to iznajmljivanje stana ili otvaranje bankovnog računa van naše zemlje. Ceo proces biće siguran i transparentan, a na korisnicima je da odluče koliko informacija žele da dele o sebi, sa kim i u koje svrhe. Ovo je jedinstvena prilika da nas sve odvedemo dalje i iskusimo šta znači živeti u Evropi i biti Evropljanin“, rekla je Margret Vestager, izvršna potpredsednica za Evropu prilagođenu digitalnom dobu.

Evropski okvir digitalnog identiteta

Prema novoj uredbi, države članice će građanima i preduzećima ponuditi digitalne novčanike koji će sadržati sve informacije o identitetu uključujući i ostala dokumenta poput vozačke dozvole, diplome i bankovnog računa. 

Evropski digitalni identitet biće:

  • Dostupan svima koji žele da ga koriste: Svaki građanin, stanovnik ili preduzeće u EU imaće priliku da koriste evropski digitalni identitet.
  • Široko upotrebljiv: Novčanici evropskog digitalnog identiteta biće široko upotrebljivi kao način identifikovanja korisnika ili dokazivanja određenih ličnih svojstava u svrhu pristupa javnim i privatnim digitalnim uslugama širom EU.
  • Korisnici kontrolišu svoje podatke: Novčanik za digitalni identitet omogućiće građanima da odaberu koje aspekte svog identiteta, podataka i sertifikata žele da podele sa trećim licima kao i da prate takvo deljenje. Korisnička kontrola osiguraće da se dele samo željene informacije.

Da bi se ovaj projekat što pre ostvario, Evropska komisija pozvala je države članice da uspostave neophodne uslove do septembra 2022. godine i odmah započnu pripremne radove. Cilj je da do 2030. godine sve ključne javne usluge postanu dostupne onlajn, da svi građani imaju pristup elektronskim medicinskim kartonima, a da 80 odsto stanovništva koristi e-identitet. 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti