Eko tim: Evropska komisija neće odobriti dodatne sate za TE “Pljevlja”

Foto: EPCG

Evropska komisija potvrdila je grupi nevladinih organizacija da ni ona, a ni Sekretarijat Energetske zajednice nemaju mandat da produže 20.000 sati dodeljenih Termoelektrani “Pljevlja”, kao šansu da se završi ekološka rekonstrukcija postrojenja i emisija štetnih gasova svede u propisane evropske standarde, prenosi RTCG.

Kako objašnjavaju u Eko timu, shodno derogativnom mehanizmu i opt-out opciji TE “Pljevlja” je dodeljeno izuzeće od poštovanja graničnih vrednosti emisija, kao i to da nakon što 20.000 sati istekne, termoelektrana treba da se zatvori ili radi u skladu sa graničnim vrednostima emisija za nova postrojenja koje su definisane Direktivom o industrijskim emisijama.

„S obzirom da projekat ekološke rekonstrukcije nije realizovan, TE “Pljevlja” još uvek radi bez potrebnih ekoloških standarda ne poštujući granične vrednosti emisija predviđene Direktivom o industrijskim emisijama. Sekretarijat Energetske zajednice, koji je odgovoran za praćenje napretka u ugovornim stranama odgovoran je za preduzimanje svih potrebnih koraka, uključujući pokretanje prekršajnog postupka kada se uslovi za to ispune“, navodi se u saopštenju Eko tima.

Kako podsećaju, Elektroprivreda još nije objavila zvaničnu informaciju o broju potrošenih sati tokom 2020. godine. Nakon što ta informacija bude zvanična, pretpostavlja se da će Sekretarijat Energetske zajednice pokrenuti prekršajni postupak protiv Crne Gore.

„Na Vladi je da se izjasni o ovom vrlo kompleksnom pitanju, prvenstveno opstanku sektora uglja i odluči u kom će se smeru kretati dalji energetski razvoj naše zemlje“, navodi se u saopštenju.

Zagađenje koje se trenutno emituje iz TE “Pljevlja” čini ovaj grad jednim od najzagađenijih u Evropi. Trend koji postoji ponavlja se decenijama unazad, a rezultat su degradirana životna sredina, ugroženo zdravlje i povećana smrtnost stanovništva uzrokovana lošim kvalitetom vazduha

Energetski portal

 

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti