Evropska komisija predlaže nove kriterijume za ekološke tvrdnje na proizvodima u cilju zaustavljanja zelenog pranja

Foto-ilustracija: Unsplash (micheile henderson)

Evropska komisija prepoznaje problem grinvošinga i obmanjujućih ekoloških tvrdnji na proizvodima, zbog čega je ove nedelje predložila jedinstvene kriterijume kako bi se zeleno pranje zaustavilo.

Različita istraživanja pokazuju da se potrošači sve češće opredeljuju za proizvode i usluge koji su ekološki odgovorni, zbog čega se kompanije neretko u poslovanju pozivanju na ekologiju u trci sa konkurencijom u ostvarenju profita i ugleda. Problem ovakvog predstavljanja proizvoda i usluga jeste što se često prikazuju kao ‘‘zeleniji’’ nego što zapravo jesu.

Zbog toga je Komisija predložila nove kriterijume koji će potrošačima omogućiti jasnije razumevanje ekološkog označavanja proizvoda i usluga i kvalitetnije informisanje o tome na koji način da naprave dobar izbor.

Zbog mnogih kompanija koje se služe grinvošingom, one koje to ne rade teško mogu da se istaknu i da zadobiju poverenje svojih potrošača. Međutim, uvođenje novih kriterijuma biće značajno i za kompanije koje zaista posluju održivo zato što će potrošačima biti razumljivije kako da ih razlikuju od ostalih.

Pročitajte još:

Prema studiji koju je Komisija sprovela 2020. godine, preko 50 odsto ekoloških tvrdnji na proizvodima u EU okarakterisane su kao nejasne, pogrešne ili neosnovane, dok za 40 odsto njih nisu postojali dokazi koji bi ih potkrepili.

U EU postoji preko 230 različitih ekoloških oznaka, bez jasnih kriterijuma za njihovo dobijanje. Informacije na oznakama uglavnom su neodređene, bez konkretnijih podataka. Primera radi, ukoliko kompanija želi da istakne da je majica napravljena od recikliranog materijala, sada će morati da se navede i od kojeg i u kojem procentu. Kako bi se zaustavilo dalje širenje oznaka, koje dodatno zbunjuju potrošače, one će biti moguće samo ukoliko se donesu na nivou EU, navodi se na sajtu Evropske komisije.

Nova pravila podrazumevaju da će svako predstavljanje prizvoda kao ‘‘zelenog’’ morati da bude verifikovano od nezavisne treće strane i potkrepljeno naučnim dokazima. Takođe, više neće biti dozvoljena zbirna ocena uticaja proizvoda na životnu sredinu, zato što se time prikrivaju njegova negativna svojstva.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti