TAG uređaji dostupni na šalterima Pošte – Uskoro završetak brze saobraćajnice Surčin–Novi Beograd 

Foto-ilustracija: Pixabay

Ugovor o poslovnoj saradnji između JP „Pošta Srbije“ i JP „Putevi Srbije“, omogućuje svim vozačima da uređaje za elektronsku naplatu putarine (tagove) kupe i na šalterima Pošte.

Prema ugovoru, koji su potpisali v.d. direktora JP „Putevi Srbije“ Zoran Drobnjak i v.d. direktora JP „Pošta Srbije“ Zoran Đorđević, u 100 poslovnica Pošte vozači moći da kupe uređaj za elektronsku naplatu putarine po ceni od 2.022 dinara.

Planirano je da do kraja meseca ovu uslugu mogu da pruže i sve poslovnice Pošte.

Ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Goran Vesić kaže da je trenutno u Srbiji registrovano 2,8 miliona automobila i da je, kada je reč o prolasku na naplatnim stanicama, samo 50 odsto onih koji koriste elektronsku naplatu putarine.

Zbog velikog protoka saobraćaja na naplatnim rampama i gužvi koje su, kako je rekao, očigledno veće tamo gde se putarina ne plaća elektronski, potrebno je motivisati vozače da koriste elektronsku naplatu.

“Vlada je nedavno donela odluku o poskupljenju putarine za 14 odsto, pri čemu je za elektronsko plaćanje povećanje samo osam odsto i na taj način prvi put u istoriji imamo dve cene, jer želimo ljude da stimulišemo da koriste elektronski načun plaćanja”, objasnio je ministar.

On je podsetio na to da je veb platforma za elektronsku naplatu napravljena zajedno sa Severnom Makedonijom i Albanijom i da srpski tag može da se koristi u tim zemljama i obrnuto.

Pročitajte još:

Što se tiče najvažnijih projekata u infrastrukturi, kada je reč o saobraćajnicama, ministar je najavio da će u petak biti završena brza saobraćajnica Surčin–Novi Beograd.

“Upravo se sada postavlja poslednji sloj asfalta, poslednjih 450 metara, tako da ćemo dobiti i brzu vezu između Zemuna i Novog Beograda sa auto-putem Miloš Veliki. Radimo petlju Jakovo i to će omogućiti da 40.000 ljudi koji gravitira u tom kraju brže izlazi na Miloš Veliki. Rasteretićemo sam auto-put Beograd–Šid jer se neće preko njega izlaziti na Miloš Veliki”, istakao je Vesić.

On je najavio i da će 1. juna biti završena obilaznica oko Beograda do Bubanj Potoka, što znači da tranzitni saobraćaj više neće ići preko Gazele.

“U međuvremenu radimo punom parom deonicu Sremska Rača–Kuzmin koja treba da bude gotova krajem godine. To je deo auto-puta Beograd–Sarajevo. Radimo nastavak auto-puta Miloš Veliki od Pakovraća do Požege, a u aprilu ćemo pustitii prvi deo Moravskog koridora od Pojata skoro do Kruševca”, rekao je Vesić, navodi se u saopštenju.

Pomoćnik direktora JP „Putevi Srbije“ za naplatu putarine Darko Savić ocenio je da je veb platforma za elektronsku naplatu putarine prekretnica u poslovanju JP „Putevi Srbije“ u delu elektronske naplate i da će se na taj način svim građanima olakšati putovanja.

On je naglasio da JP „Putevi Srbije“ sada ima 650.000 korisnika elektronske naplate putarine i da više od 50 odsto prihoda koji ostvari, odnosno oko 150 miliona evra, više ne ide kroz živ novac i ruke inkasanata, već se taj novac uplaćuje direktno elektonski i ta vozila prolaze kroz naplatne stanice bez zaustavljanja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti