Gašenjem svetla na sat vremena poslata poruka – Spasimo planetu Zemlju

Foto-ilustracija: Pixabay (mrbobdobolina)

Na jedan sat poslednje subote u martu, milioni ljudi širom sveta isključuju svetla kako bi iskazali simboličan čin podrške Zemlji. Taj jedan sat u mraku, osim što uštedi električnu energiju, šalje i važne poruke.

Sat za našu planetu pokrenut je u Sidneju 2007. godine kao građanska inicijativa u znak protesta protiv klimatskih promena i poziv na hitnu akciju.

„Tokom ovog sata i ove Akcije, želimo da podstaknemo sve građane širom planete da se uključe u zaštitu životne sredine, kako svoje lokalne tako i na planetarnom nivou“, rekla je Aleksandra Ugarković iz „Svetske organizacije za zaštitu prirode u Srbiji“.

Najnovije objavljeno istraživanje koje se radi u 17 država širom sveta, počev od 2014. godine, pokazuje da 30 posto građana direktno pogađa nedostatak vode, a čak 58 odsto građana izražava veliku zabrinutost zbog tih nestašica.

Pročitajte još:

U istom tom istraživanju možemo da nađemo i podatak da čak 37 odsto ispitanika kao direktnog krivca za katastrofalne suše i nedostatak vode, navodi klimatske promene.

Svet se više od godinu dana suočava sa nezabeležnom energetskom krizom i štednja energije je neophodna. I naši građani su počeli da štede struju – u februaru, u odnosu na isti mesec prošle godine uštedeli su više od 36 odsto, a to znači da je skoro 1.400.000 domaćinstva uspelo i da smanji račune. 

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti