EU – prihvaćena građanska inicijativa za uvođenje naknade za vraćene plastične flaše

Foto-ilustracija: Pixabay

Evropska komisija registrovala je Evropsku građansku inicijativu “Vraćajmo plastiku: Građanska inicijativa za uvođenje sistema naknada za povraćaj plastičnih flaša radi recikliranja širom Evropske unije”.

Kako se navodi u saopštenju Evropske komisije, sledeći koraci su predstavljanje predloga za sprovođenje sistema depozita za plastične boce, kao i podsticanje članica da u prodavnicama i marketima, koje prodaju plastične flaše, postave uređaje za preuzimanje kada ih kupci vrate.

Uvođenje poreza na plastiku za kompanije koje ih proizvode, je sledeći predlog. Dobijeni novac bi se koristio za recikliranje i sistem depozita depozita – po principu zagađivač plaća.

Komisija je ocenila da je inicijativa pravno prihvatljiva jer ispunjava neophodne uslove. A kako je registrovana, inicijatori mogu da počnu sa prikupljanjem potpisa.

Ukoliko za godinu dana bude prikupljeno milion potpisa podrške građana iz najmanje sedam članica EU, Komisija će morati da reaguje, odnosno da se izjasni da li će postupiti po zahtevu i da obrazloži svoju odluku.

Zašto je neophodno da smanjimo bacanje plastičnih flaša?

Naučnici veruje da je potrebno nekoliko stotina godina da se plastika u potpunosti razgradi. Plastične flaše su svuda oko nas, iako se plastika sve više reciklira, količina recikliranih flaša je i dalje veoma mala. Prema nekim podacima svega jedan odsto plastičnih flaša se reciklira, što znači da osam od 10 plastičnoh boca završi na deponijama i tamo će biti sigurno još 500 godina. 

Milica Radičević

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti