Solarni paneli ili solarni crepovi?

Foto-ilustracija: Pixabay

Pored starih dobrih solarnih panela, na svetskom tržištu odnedavno su dostupni i solarni crepovi i šindre, a nova opcija kod onih koji bi da zakorače u snabdevanje zelenom energijom sada budi pitanje: šta je bolje?

Kako bi fotonaponski krovni pokrivači uskoro mogli postati popularni i kod nas, donosimo vam par informacija koje bi mogle da vam olakšaju izbor opreme za solarnu elektranu.

Pre nego što se upustimo u analizu prednosti i mana istih, valja spomenuti da je princip rada solarnih panela i solarnih crepova i šindri potpuno identičan. Oba mogu raditi po principu on-grid i off-grid sistema, a i životni vek im je jednak – mogu trajati do 30 godina.

Govoreći o prednostima solarnih crepova i šindri, u prvi plan stavlja se to što su „lepši“ od solarnih panela, piše Infiniti Enerdži (Infinity Energy). Iako lepota nije presudna kada je u pitanju efikasno snabdevanje električnom energijom, oni, kojima je stalo do toga da im krov izgleda besprekorno, možda će se pre odlučiti za solarni krovni pokrivač, čak i po cenu manje dobijene električne energije.

Druga prednost solarnih crepova i šindri je i njihovo brzo postavljanje, a kako navodi Infiniti Enerdži, profesionalcu je potrebno samo 10 sati da pokrije ceo krov. Proces kod solarnih panela traje nešto duže jer se oni postavljaju na već postojeće crepove, a i njihove velike dimenzije dodatno usporavaju posao.

Ipak, ono što je najvažnije kod solarnih sistema nije ni izgled, ni brzina postavljanja, već efikasnost, a tu solarni paneli odnose ubedljivu pobedu. Usmeravanjem panela možemo osigurati maksimalnu izloženost suncu, što nije slučaj sa solarnim crepovima i šindrama.

Takođe, solarni paneli još uvek su jeftiniji od solarnih krovnih pokrivača (mada se očekuje da će i potonji uskoro pojefiniti), a osim toga, možemo ih lakše poneti sa sobom ukoliko se selimo, piše EkoVoč (EcoWatch).

Milena Maglovski

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti