Los Anđeles za asfaltiranje puteva koristi stare plastične flaše

Foto-ilustracija: Pixabay

Jedna ulica u Los Anđelesu presvučena je asfaltom od reciklirane plastike od korišćenih flaša za vodu. Naime, plastika koja je korišćena za proizvodnju asfalta zamena je za bitumen.

“Zamislite da vozite po savršeno ravnom putu bez rupa koji se može reciklirati, takav put dolazi u Los Anđeles”, rekao je gradonačelnik Erik Garceti.

U ovom gradu za sada je asfaltirana samo jedna ulica, nakon završenih testiranja, ukoliko sve bude po planu, i druge ulice biće presvučene ovim “recikliranim asfaltom”.

Kako navode iz kompanije “TehniSoil” (TechniSoil) za asfalt koriste otpad koji bi završio na deponijama ili u okeanima. Na već postojeći asfalt postavlja se novi sloj mase, što dodatno smanjuje troškove, jer nema skidanja i odnošenja starog asfalta sa ulica. Za 1,5 kilometara dvosmernog puta, kompanija koristi 2.300 kilograma reciklirane plastike, što je približno 395.000 plastičnih flaša.

Prema urađenim laboratorijskim testovima ova masa je između osam i 13 puta trajnija i putevi koji su njom presvučeni mogu trajati i duplo duže.

Ovo je pravi primer cirkularne ekonomije, koji pokazuje da plastika za jednokratnu upotrebu može da se koristi za proizvod koji će imati dugoročnu primenu.

Milica Radičević

 

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti