EPS je novi član OIE Srbija

Foto: OIE Srbija

“Elektroprivreda Srbije“ je novi redovni član Udruženja Obnovljivi izvori energije Srbije, poslovne asocijacije osnovane uz podršku EBRD-a, koja okuplja proizvođače zelene energije i druge kompanije koje na direktan ili indirektan način učestvuju u ovom procesu.

Električna energija iz obnovlјivih izvora energije čini oko 30 odsto ukupne proizvodnje “Elektroprivrede Srbije“. U proseku EPS-ove hidroelektrane ukupne snage 3.015 MW prodizvedu oko 10,6 milijardi kilovat-časova „zelene“ energije godišnje. Sa završenim revitalizacijama snaga hidro sektora povećana je za 142 megavata, a posle završetka planiranih projekata snaga će biti ukupno veća za 190 megavata.

U finišu je revitalizacija naše najveće hidroelektrane „Đerdap 1“, završena je modernizacija HE „Zvornik“, a priprema se obnova HE „Đerdap 2“. EPS radi na projektima na rekama Ibar i Velika Morava. Posebna pažnja posvećena je regionalnom projektu gradnje sistema „Gornja Drina“, odnosno prve hidroelektrane „Buk Bijela“, snage oko 100 megavata. Izgradnja HE „Buk Bijela“, „Foča“ i „Paunci“, vredna je 250 miliona evra, imaće snagu oko 181 megavat i sa proizvodnjom od 670 GWh doneće zelene kilovat-sate i povećati energetsku stabilnost Srbije, Republike Srpske i regiona u celini.

EPS razvija i dokumentaciju sa „Elektroprivredom Crne Gore“ za HE “Komarnica” snage 162 megavata. Analiziraju i izgradnju nove, reverzibilne hidroelektrane „Bistrica“ snage oko 670 megavata, koja bi osigurala balansne kapacitete u energetskom sistemu za priključenje dodatnih elektrana koje koriste obnovljivu energiju.

EPS nije zanemario vetar i sunce. Radi se na projektu izgradnje vetroparka na zatvorenim kopovima i odlagalištima u Kostolcu, snage 66 megavata. Planiraju da iskoriste zemljište na starim odlagalištima, obodima kopova i na deponijama pepela i za podizanje solarnih elektrana. U pripremi su solarne elektrane „Petka“ i „Srednje kostolačko ostrvo“ u Kostolcu. Plan je i da do 2030. godine EPS ima nove solarne kapacitete snage 240 megavata i nove vetro kapacitete snage 100 megavata.

“Odluka da se EPS učlani u OIE Srbija je vrlo važna – za nas kao Udruženje, ali i za čitav elektroenergetski sistem i društvo u celini. To je jedna poruka da je EPS kao najveća kompanija orjentisan ka obnovljivim izvorima energije. Kao Udruženje, kao predstavnici kompanija i kao pojedinci, imamo višegodišnju dobru saradnju sa EPS-om, te će ovim članstvom taj odnos biti dodatno unapređen. Ovo preduzeće je najveći proizvođač zelene energije i svi treba da budemo svesni da samo uz aktivnu ulogu EPS-a može se dogoditi pravedna energetska tranzicija”, rekla je Danijela Isailović, menadžer Udruženja OIE Srbija.

OIE Srbija je poslovna asocijacija osnovana u martu ove godine uz podršku EBRD-a. Osnivači su kompanije koje izgradile najveće vetroparkove u Srbiji, a pridružili su im se proizvođači solarne energije, peleta, biogasne elektrane, elektro kompanije, advokati i konsultanti.

Izvor: OIE Srbija

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti