Energetski gigant ulaže više od 150 milijardi evra za čistiju budućnosti

Foto-ilustracija: Pixabay

Italijanska kompanija Enel Group najavila je da će tokom naredne decenije uložiti skoro 16 milijardi evra u proširenje proizvodnje struje iz obnovljivih izvora struje, kao i poboljšanje infrastrukture za njeno dostavljanje potrošačima, piše Axios.

Energetski gigant, koji već znatno ulaže u obnovljivu energiju, saopštio je da će nameniti 69 milijarde evra u planove da svoj trenutni energetski kapacitet od oko 45 gigavata proizvodnje iz obnovljivih izvora proširi na 120 gigavata do 2030. godine.

Plan takođe uključuje investicije u skladištenje, digitalne mreže i širu elektrifikaciju.

Najava predstavlja deo šire inicijative nekih od najvećih energetskih kompanija na svetu, koje svoju budućnost vide u proizvodnji struje uz emisija gasova staklene bašte.

Ovog meseca je i vodeći španski snabdevač Iberdrola otkrio planove da uloži skoro 74 milijardi evra u unapređenja „zelenih“ kapaciteta tokom narednih pet godina, dok će većina tih sredstava ići ka proširenju obnovljivih izvora energije i električne mreže.

Podsetimo, što se regiona tiče,  Crna Gora i dalje predvodi sa energetskom tranzicijom, ali se Ukrajina probila na drugo mesto preskočivši Severnu Makedoniju i Srbiju, pokazao je Godišnji izveštaj o implementaciji 2020 Energetske zajednice (EZ) objavljen 23. novembra.

Izveštaj Sekretarijata EZ pokazao je da su ugovorne strane, odnosno članice Zajednice, ostvarile napredak u tržišno orijentisanim i održivim energetskim reformama uprkos krizi zbog koronavirusa.

Prosečan procenat implementacije propisa u članicama EZ porastao je na 53 sa 48 odsto u prethodnom izveštaju za 2019. godinu.

U sredini rang liste su Kosovo i Albanija sa izvesnim napretkom, dok je reforma u Moldaviji bila skromna.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti