EKSPLOZIJE SEVERNOG TOKA DOVELE DO “EKOLOŠKE KATASTROFE”: Još se ne zna koliko su dalekosežne posledice

Foto-ilustracija: Pixabay (Logga Wiggler)

Prema nedavnoj studiji Research Skuare, eksplozije u septembru 2022. raznele su gasovode „Severni tok“, koji su išli od Rusije do Nemačke na dnu Baltičkog mora i izazvale ekološku katastrofu dovodeći lokalne i ugrožene vrste u opasnost.

Sabotaže i eksplozije koje su uništile gasovode „Severnog toka“ nisu samo pokvarile odnose između Rusije i Zapada, već su pokrenule i lančanu reakciju u morskoj sredini koja rizikuje da ugrožene vrste poput bakalara i raznih pliskavica konačno potisnu preko ivice, navodi se u studiji.

„To je duboko zabrinjavajuće za Baltičko more jer izveštaj pokazuje da eksplozija pogoršava stanje morskog područja koje je već u duboko ozbiljnom i kritičnom stanju“, rekla je za DR Vesti Maria Reumert Gjerding, predsednica Danskog društva za zaštitu prirode. 

Bo Øksnebjerg, generalni sekretar Svetskog fonda za divlje životinje, deli ovo mišljenje.

„Imamo još jedan klin u kovčegu Baltika. Izveštaj pokazuje da je načinjena velika šteta i da je mnogo toksičnih materija došlo u vodeni stub“, rekao je on.

Eksplozije i mlazevi vode koji su usledili, uzburkali su preko 250.000 tona kontaminiranog morskog dna sa otrovnim materijama.

To uključuje TBT, supstancu koja uništava reproduktivni kapacitet riba, kaže Hans Sanderson, viši istraživač na Odeljenju za nauke o životnoj sredini na Univerzitetu Arhus, vođa tima istraživača. Problem je u tome što se morsko okruženje Baltičkog mora već bori da preživi.

Pročitajte još:

Prema izveštaju, eksplozije su povećale zagađenje u Bornholmskoj dubini, gde se gnezdi bakalar i najsevernija eksplozija dogodila se 40 kilometara od obala u švedskim vodama gde se gnezde ugrožene pliskavice.

Same eksplozije su možda ubile ili uništile sluh ugroženih malih kitova koji su se nalazili u blizini. U izveštaju je zaključeno da je njihova populacija tek preko preko 500 i toliko ugrožena da bi gubitak čak i jedne ženke mogao imati velike posledice.

Foto-ilustracija: Pixabay (Magnascan)

Ozbiljno je ako se ispostavi da curenje „Severnog toka“ ima velike posledice po našu životnu sredinu. Na prvi pogled se čini da su efekti lokalni, ali Baltičko more je već pod velikim pritiskom, zbog čega smo, naravno, veoma svesni posledica“, rekao je danski ministar za životnu sredinu Magnus Heunike za DR Vesti.

„Takođe kontinuirano pratimo i delimo informacije sa našim susednim zemljama oko Baltičkog mora, tako da imamo opštu sliku o posledicama i možemo da ih pratimo po potrebi“, dodao je Heunicke.

Istrage su još u toku

Još nije jasno ko stoji iza eksplozije cevovoda. U pismu upućenom Savetu bezbednosti UN, Švedska, Danska i Nemačka su navele da su njihove istrage u toku i da tek treba da budu završene bez davanja određenog vremenskog okvira za završetak.

Oni su priznali da je uticaj na životnu sredinu bio „značajan i zabrinjavajući“, preneo je Rojters.

Prvobitno optužena da je odgovorna za napad, Moskva je negirala bilo kakvu umešanost u slučaj i zatražila, uz podršku Kine „nezavisnu“ istragu.

Ranije ovog meseca, Vašington je takođe opovrgao post na blogu američkog istraživačkog novinara Simora Herša, u kojem se navodi da iza sabotaže stoje SAD kao „potpuno lažan“.

Izvor: EURACTIV

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti