Potpisana prva tranša granta EU za brzu prugu Beograd–Niš

Foto-ilustracija: Pixabay

Sporazum o prvoj tranši investicionog granta za izgradnju brze pruge Beograd–Niš potpisali su danas ministar građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture u Vladi Republike Srbije Goran Vesić i šef regionalnog predstavništva Evropske investicione banke (EIB) za Zapadni Balkan Alesandro Bragonzi.

Ovaj sporazum podrazumeva grant u ukupnom iznosu od 598 miliona evra, od čega je do sada odobreno 265 miliona, u okviru finansijskog paketa za železnički Koridor 10, a potpisan je u vozu, u prisustvu predsednika Srbije Aleksandra Vučića i komesara Evropske unije za proširenje i susedsku politiku Olivera Varheljija.

Dokument se odnosi na gradnju deonice Stalać–Đunis, na trećoj etapi buduće brze pruge, koja će se prva raditi, jer je za tu deonicu idejni projekat već završen i odobren.

Pročitajte još:

Predsednik je, na zajedničkoj konferenciji za medije sa Varheijem nakon potpisivanja sporazuma u železničkoj stanici Beograd centar u Prokopu, naglasio da je reč o ogromnoj pomoći EU za jedan od najvećih projekata ikada u koje je Srbija ušla.

,,Projekat je vredan 2,775 milijardi evra, od čega nam EU poklanja 610 miliona evra, iz budžeta Srbije izdvaja se 525 miliona evra, a ostatak će po najpovoljnijim kamatama biti finansiran od strane EIB i EBRD-a’’, objasnio je predsednik Vučić.

Prema rečima predsednika, Niš će ovom brzom prugom biti spojen sa Beogradom, ali i sa Istanbulom, Solunom, Atinom, iskazavši zahvalnost Evropskoj uniji na pomoći.

Komesar Varhelji istakao je da ovaj projekat može da promeni realnost za građane Srbije i celokupnog regiona, jer treba da donese nova radna mesta, ulaganja na jugu Srbije.

Brza pruga Beograd–Niš biće duga 230 kilometara, a završetak radova se očekuje 2029. godine. Izgradnja će se odvijati u tri etape, i to Beograd–Velika Plana, Velika Plana–Paraćin i Paraćin–Niš.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti