Ekspanzija Mercedesovih električnih vozila

Foto: Mercedes-Benz Srbija

Iz godine u godinu intenzivno raste broj prodatih automobila na električni pogon. Tome doprinosi i činjenica da sve više proizvođača automobila ide ka tome da pravi isključivo vozila na električni i hibridni pogon.

Budućim vlasnicima električnih automobila dodatni vetar u leđa daju subvencije i razni vidovi podrške pomoću kojih vlast želi da ih podstakne na kupovinu vozila koja ne emituju štetne gasove.

U Srbiji vlada sve veće interesovanje za vozila na baterije. Tome doprinose i subvencije koje Vlada Republike Srbije daje treću godinu za redom, ali i razvoj mreže punjača. O tome kakva je trenutna situacija u svetu, a i kod nas kada je reč o Mercedesovim vozilima na električni pogon razgovarali smo sa predstavnciima ove kompanije u Srbiji.

EP: Kako ocenjujete prodaju EV u odnosu na „klasična“ tokom prethodne godine?

Mercedes-Benz Srbija: Godina za nama je bila u znaku Mercedes-Benz električne inicijative – premijeru su imali modeli EQA, EQB, EQS, EQE. Potražnja za električnim vozilima je sve veća širom sveta. Zabeležen je rast prodaje električnih i plug-in hibrid Mercedes-Benz vozila na globalnom nivou za skoro 70 odsto. Elektrifikacija Mercedesovih podbrendova AMG, Maybach i G takođe je započeta. Prva električna Mercedes-EQ vozila debitovala su i na našem tržištu u 2021. godini – od 1. oktobra 2021. godine kupci u Srbiji mogu da naruče modele EQA i EQC. Iako je na našem tržištu priča o elektromobilnosti u začetku, nesumnjivo je da postoji veliki potencijal u ovom segmentu. Pored potpuno električnih vozila, deo ponude su i plug-in hibridi, koji predstavljaju važan korak ka vožnji bez izduvnih gasova i koja su sve više izbor naših kupaca.

EP: Šta očekujete od ovogodišnjih subvencija?

Mercedes-Benz Srbija: Subvencije su bitan korak ka što većem prihvatanju električnih i plug-in hibridnih vozila. One su se i u Evropi pokazale kao dobar podstrek za izbor ekološki prihvatljivijih vozila. Nastavak najavljenih subvencija za ovu godinu je značajan podsticaj za prodaju električnih i plug-in hibridnih vozila, a posledično i dalje unapređenje kvaliteta životne sredine.

EP: Kako prevazilazite izazove kada je u pitanju duži period čekanja na isporuku vozila i smanjen lager?

Mercedes-Benz Srbija: Mercedes-Benz ulaže sve napore kako bi osigurao da se sve narudžbine kupaca ispune. Svi Mercedes-Benz modeli se mogu naručiti kod ovlašćenih partnera, a vreme proizvodnje je produženo u odnosu na ranije. Vreme isporuke zavisi od modela, ali i od specifikacije dodatne opreme. Sa druge strane, u Mercedes-Benz ovlašćenoj mreži ima skoro svih modela, osim onih najekskluzivnijih, za isporuku odmah, u manjoj ili većoj raspoloživosti.

EP: Koja elektrifikovana vozila u ponudi Mercedes brenda biste istakli kao najprimamljivija?

Mercedes-Benz Srbija: Izbor zavisi od potreba i navika kupaca. Ulazni model u Mercedes-EQ svet, model EQA nudi pravu kombinaciju performansi i uživanja u vožnji, dok će modeli EQB i EQC odgovoriti na sve potrebe porodica. Sa druge strane, slovo S u Mercedsovim modelima se ne dodeljuje olako – stoga opravdano stoji u imenu modela EQS. On je ne samo najaerodinamičniji serijski automobil na svetu sa dometom od fantastičnih 770 km, EQS je i pravi Mercedes kada je u pitanju aktivna bezbednost, luksuz, kvalitet i komfor. On je otelotvorenje savršene ravnoteže između performansi, efikasnosti, dometa i lakoće punjenja.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti