Ekološke akcije učenika u Padini

Foto: Pixabay

Pri ekološkoj sekciji Osnovne škole „Maršal Tito” u Padini već godinama se organizuju razne akcije prikupljanja sekundarnih sirovina, prvenstveno papira i elektronskog otpada, a sakupljani su i plastični čepovi u okviru akcije „Čep za hendikep“. Svi učenici od petog do osmog razreda uz to učestvuju i u zajedničkom godišnjem uređivanju školskog dvorišta i parka ispred škole. Nove akcije planirane su i za narednu školsku godinu.

Prošle godine sa radom je počela „Enviromentalna sekcija“ u kojoj učenici sami organizuju i predlažu akcije koje će realizovati tokom školske godine. Nova sekcija je organizovana sa ciljem da se učenici osposobe da sami osmisle, organizuju i realizuju ekološke akcije koje će rešiti neke od ekoloških problema. Za osnivanje i rad nove sekcije zaslužni su nastavnica slovačkog jezika Jana Kovač i nastavnik informatike Mirko Bilek.

„Akcenat stavljamo na saradnju sa postojećim udruženjima, lokalnim organizacijama i preduzećima koja deluju u našoj sredini, a što je najvažnije, svoje akcije sprovodimo u saradnji sa drugim nastavnicima i sekcijama u školi“, kaže za Internet portal RTS-a nastavnik Bilek.

Tokom prve godine pokrenuto je nekoliko akcija. U prvoj je organizovano čišćenje i sakupljanje smeća u tzv. Dolini, gde se nalazi ʼstaza zdravljaʼ, ali nažalost, oko staze ne postoje kante za smeće. „Smeće smo odmah prilikom sakupljanja separisali u tri kategorije: papir, plastika i limenke, i tako razdvojen otpad je preuzelo lokalno preduzeće za sakupljanje otpada. Akcija je organizovana u saradnji sa Ekološkim pokretom Padina i firmama koje su nam obezbedile osveženje i vreće za reciklažu„, rekla je nastavnica Kovač.

Za sledeću godinu učenici planiraju izradu i postavljanje kanti za smeće duž ʼstaze zdravljaʼ, kao i izradu i postavljanje kućica za ptice.

Nacrt planova i izbor vrsta kućica obezbedio je apsolvent zaštite životne sredine, Darko Kupec iz Padine. Postavljanje kućica je planirano za jesen na osnovu preporuke članova Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije. Akcija je planirana u saradnji sa Ekološkim pokretom Padina. Sledeće školske godine članove sekcije čeka praćenje i održavanje postavljenih kućica.

Treća akcija učenika sekcije podržava kampanju #NePrljaj #NemašIzgovor i zalaže se za smanjenje korišćenja plastičnih kesa u Srbiji. Najmlađi članovi su se uključili u akciju tako što su za svaku prodavnicu u selu nacrtali i spremili edukativne plakate kojima pozivaju sugrađane da se uzdrže od nepotrebnog korišćenja plastičnih kesa i da umesto njih koriste platnene cegere. Četvrta akcija, koja je završena pre nekoliko nedelja, organizovana je u saradnji sa likovnom sekcijom te škole, koju vodi nastavnica Elena Tomaš. Učenici sekcije su smislili ekološka grafička rešenja koja će štampati na platnene cegere pomoću tehnike sitoštampe. Učenici su odštampali ekološke grafičke motive na oko 200 cegera, koje će ponuditi svojim sugrađanima, roditeljima i nastavnicima.

Učenici su učestvovali i u akciji sadnje drveća koju su organizovale lokalne organizacije (Udruženje poljoprivrednika, Lovačko društvo, Ekološki pokret, Javno komunalno preduzeće, Udruženje ovčara).

Izvor: RTS

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti