Efikasno i ekološko daljinsko hlađenje Beča

Budući da ima sve više vrelih dana tokom leta, postoji sve veća potražnja za efikasnim i ekološkim načinima hlađenja u Beču.

Foto: © ASCR/Vogel AV

Preduzeće „Wien Energie“, zaduženo za struju, gas i grejanje, već godinama radi na izgradnji mreže za daljinsko hlađenje. Ovaj sistem je razvijen u okviru projekta „Aspern Smart City Research“ u bečkom naselju Aspern, a koristi već postojeći sistem daljinskog grejanja za hlađenje.

Daljinsko hlađenje funkcioniše tako što kroz sistem podnog grejanja cirkuliše hladna umesto tople vode. Na taj način temperatura u prostoriji može da se spusti za pet stepeni. Hladna voda se proizvodi pomoću toplotne pumpe koja je integrisana u zgradu, a potom se sprovodi u pojedinačne stanove, isto kao i u slučaju grejanja. U odnosu na klima uređaje ovaj način hlađenja smanjuje emisiju ugljen-dioksida za 30 odsto.

Iako klima uređaji brzo ohlade prostorije, imaju nekoliko negativnih aspekata. Pored buke i visoke potrošnje struje njihove spoljašnje jedinice na krovovima i fasadama zauzimaju mesto za solarne panele i ozelenjavanje i proizvode otpadnu toplotu koja nepovoljno utiče na mikroklimu. Novi sistem daljinskog hlađenja koristi hladnu vodu da apsorbuje toplotu iz vazduha koja se potom koristi za snabdevanje stanova toplom vodom. Tako se otpadna toplota iskorišćava na ekološki način.

Primena novog načina hlađenja počela je ove godine u 40 stanova u naselju Aspern i u 133 stana u naselju Donauštat u Beču.

Izvor: Eurocomm-PR Beograd

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti