EBRD ulaže 63 miliona evra u solarne elektrane i vetroelektrane u Poljskoj

Foto-ilustracija: Unsplash (Thanos Pal)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) daje značajan doprinos energetskoj tranziciji u Poljskoj – finansira portfelj od gotovo 200 MW obnovljive energije s pet zajmova ukupne vrednosti 280 miliona PLN (otprilike 63 miliona evra). Portfelj uključuje izgradnju 93 MW novih kapaciteta: tri vetroelektrane „Udanin“ (50 MW), „Parzeczew“ (9 MW) i „Wrzesnia“ (9 MW) i solarnu elektranu od 5 MW i radove na vetroelektranama „Linowo“ (58 MW) i „Rzepin“ (48 MW), saopštio je EBRD.

Iako je puno napora usresređeno na rešavanje krize KOVID-19, u EBRD-u ističu da je od vitalnog značaja održati zamah zelene tranzicije. Klimatske promene sada se mogu činiti manje važnim, napominju, ali to je svako ozbiljan izazov.

Poljska i dalje 80 odsto svoje energije dobija iz uglja, štetno delujući na okolinu i ljudsko zdravlje. Zemlja se obavezala na klimatske i energetske ciljeve Evropske unije za 2030. godinu, koji uključuju smanjenje emisija za najmanje 40 posto. Obnovljiva energija ima ključnu ulogu u ostvarenju tog cilja.

EBRD je počeo ulagati u Poljsku 1991. godine i do danas je osigurao 10,3 milijarde evra kroz 434 projekta za sve sektore ekonomije. Podrška zelenoj tranziciji ulaganjem u obnovljive izvore energije i energetsku efikasnost ostaje jedan od prioriteta banke u Poljskoj.

Izvor: Udruženje OIE Hrvatska

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti