Hibridni energetski projekat smanjiće zavisnost Filipina od fosilnih goriva

Foto-ilustracija: Pixabay

Kompanija za projektovanje i instaliranje vetroturbina i obnovljivu energiju Simens Gamesa trenutno radi na hibridnom energetskom projektu na Filipinima. U planu je da se kombinuje postojeći vetropark snage 16 MW i centralni sistem koji upravlja energijom proizvedenom u postrojenjima. Ujedno se pregovara i o gradnji dodatne vetroelektrane koja bi povećala kapacitet za 10 MW.

S obzirom na lokaciju vetroelektrane, ostrvo Mindoro, njeno puštanje u rad imaće veliki uticaj na ovo područje, koje ima otežan pristup električnoj mreži.

Postrojenje bi pomoglo regionu da smanji potrošnju, ali i emisije štetnih gasova, i konačno bi osiguralo stanovištvu pristup čistoj energiji. Pored toga, konačno će biti redukovana dugogodišnja zavisnost ovog arhipelaga od fosilnih goriva za snabdevanje električnom energijom.

Takođe, zahvaljujući hibridnom rešenju, koje će posedovati i baterijsko skladište kapaciteta 6 MW, projekat ima veliki potencijal za rast zato što sprečava „isprekidanost“ energetskog snabdevanja.

Očekuje se da će ovaj vetropark biti u funkciji već u drugoj polovini godine.

Jelena Cvetić

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti