EBRD pokreće solarni energetski projekat u Hrvatskoj

Foto-ilustracija: Pixabay (LCEC)

Evropska banka za obnovu i razvoj (EBRD) započela je svoj projekat u okviru programa InvestEU. Sa investicijom od 10,6 miliona evra, EBRD finansira tri firme posebne namene za potrebe izgradnje tri solarne elektrane (SPV) registrovane u Hrvatskoj. Ovi SPV-ovi deo su Encro grupe – istaknutog proizvođača obnovljive energije u Hrvatskoj. Projekat bi trebalo da donese zemlji tri postrojenja ukupne snage 30 MW, i prvi je takav koji će biti finansiran od strane EBRD-a u zemlji.

Ovaj projekat će olakšati uspostavljanje novog kapaciteta za proizvodnju solarne energije od 30 MV u Hrvatskoj, što predstavlja prvi poduhvat banke u sektoru solarnih fotonaponskih (PV) elektrana u zemlji, navodi se na sajtu EBRD-a.

Ovu inicijativu odlikuje jedinstven pristup, koji podrazumeva prodaju proizvedene električne energije na veleprodajnom tržištu. Ovaj metod se ističe po tome što funkcioniše nezavisno od bilo koje šeme podrške obnovljivoj energiji. Usvajanjem ove strategije, projekt otvara put tržišnim rešenjima u razvoju hrvatskog sektora obnovljivih izvora energije.

Pročitajte još:

Električna energija iz ovih solarnih instalacija će se direktno plasirati na tržište, nudeći klijentu fleksibilnost da se uključi u korporativne ugovore o kupovini električne energije (PPA) po sopstvenom nahođenju.

Do sada je EBRD u hrvatsku ekonomiju uložio više od 4,6 milijardi evra. Nova strategija banke, usvojena u maju, daje prioritet tranziciji zelene ekonomije, uključujući obnovljivu energiju, kao ključni fokus za svoje buduće aktivnosti u Hrvatskoj.

Energetski portal

slični tekstovi

komentari

izdvojene vesti